Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iniţiativa România Liberală îi încaieră pe membrii PNL

initiativa-romania-liberala-ii-incaiera-liberali.jpg

Crin Antonescu şi Andrei Chiliman

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară că membrii partidului care sunt implicaţi în Iniţiativa România Liberală nu au de ce să mai fie membri ai formaţiunii, din moment ce militează împotriva PNL. El spune că nu poate fi acceptată "bigamia politică", pentru că asta înseamnă promiscuitate.

Iniţiativa România Liberală, promovată de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, se lansează luni la ora 17. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu o vede cu ochi buni: "Că e mare, că e mică, fundaţia, aşezământul respectiv, cum doriţi să-i spuneţi, nu dăunează PNL. Că PNL, soarta sa, scorul său politic, reuşitele sale sau nereuşitele sale nu pot fi influenţate de astfel de grupuscule fără legitimitate, fără consistenţă, aşa cum există informaţiile. Altceva însă trebuie spus foarte limpede: este inacceptabil ca vreun membru al PNL să facă parte, să susţină, să se asocieze în vreun fel cu un grup de oameni al cărui document fondator şi fundamental este îndreptat în totalitate împotriva PNL, nici măcar a preşedintelui PNL, ca de obicei. Este pur şi simplu un micuţ şi plicticos manifest anti-PNL".

Preşedintele liberal spune că cei implicaţi în Iniţiativa România Liberală nu vor mai fi membri ai partidului. "Fie printr-o decizie demnă şi anume plecarea din PNL, din vreme ce mă asociez unei construcţii de la asta pleacă - de la faptul că în conformitate cu manifestul ei PNL este aproape nefrecventabil - dacă membrul respectiv nu are această demnitate este exclus, este simplu, asta înseamnă inacceptabil", declară Crin Antonescu.

 

Reacţie dură a lui Tăriceanu

 

Fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat pentru MEDIAFAX că nu face parte din Iniţiativa România Liberală, însă atitudinea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, faţă de acest proiect i se pare "deplorabilă", deoarece vizează o iniţiativă "esenţialmente democratică". "Mi se pare deplorabilă atitudinea preşedintelui partidului faţă de o iniţiativă care este esenţialmente democratică şi liberală şi care se referă la generarea unui cerc de discuţii şi de dezbateri în care abordarea să fie principial dintr-o perspectivă liberală, abordare care vizează problemele, bănuiesc, care frământă astăzi societatea românească şi în care PNL ar trebui să dovedească identitatea sa liberală, fără nici un fel de echivoc", a afirmat Tăriceanu.

Platforma politico-civică Iniţiativa România Liberală îi are printre membrii fondatori pe Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Dan Cristian Popescu şi Iulian Crăciun. Mişcarea urmează să fie lansată luni, la eveniment fiind invitaţi să participe şi Mihai Răzvan Ungureanu şi Sever Voinescu.

Un comunicat al Iniţiativei arată că "în contextul crizei pe care o traversează dreapta românească, Iniţiativa România Liberală propune iniţierea unui dialog între oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare, din mediul politic, civic sau încă neimplicaţi politic, în scopul identificării celor mai bune soluţii de construire a unei oferte politice credibile pentru românii liberali".

 
Jurnalistul Gândul Florin Negruţiu, intervievat de Anca Năstase