Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Campania prezidenţială a lui Sarkozy, sub lupa justiţiei franceze

sarkozy-anca.jpeg

Campania prezidenţială a lui Sarkozy, sub lupa justiţiei franceze

Justiţia franceză se interesează din nou, indirect, de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy. Doi judecători francezi ai declanşat o anchetă cu privire la o posibilà finanţare ocultă a campaniei fostului preşedinte. Acuzaţiile au fost lansate în urmă cu 4 luni de omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine. 

Parchetul din Paris a lansat ancheta judiciară pentru diverse capete de acuzare: corupţie, trafic de influenţă, fals şi uz de fals, abuz de putere şi complicitate la toate aceste delicte. Ancheta este lansată cum se spune în Franţa "contra persoanei X" adică numele principalului suspect nu este scris negru pe alb dar se ştie că procuratura s-a sesizat în acest caz după ce pe 19 decembrie anul trecut controversatul om de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine a afirmat că are dovezile că în 2007 campania electorală a lui Nicolas Sarkozy a fost finanţată parţial de Libia colonelului Gadafi. Această acuzaţie diferă de cea lansată de siteul de investigaţii Mediapart care publicase tot anul trecut un document din care reieşea că Sarkozy ar fi beneficiat de 50 de milioane de euro de la Tripoli pentru aceeaşi campanie pentru prezidenţialele de acum 6 ani. Această afacere a rămas pentru moment la stadiul anchetei preliminare după ce fostul preşedinte a depus plângere împotriva celor de la Mediapart.

În decembrie 2012 însă justiţia a lansat o nouă anchetă după primele acuzaţii ale lui Takieddine. Reamintim pe scurt că Takieddine a fost intermediar în numeroase contracte de vânzări de arme între Franţa şi ţări din Orientul apropiat. În această calitate el afirmase anul trecut că mai mulţi oameni politici francezi - printre care îi cita pe Nicolas Sarkozy dar şi pe fostul ministru de interne Claude Guéant - ar fi obţinut finanţare de la Gadafi. Domiciliul omului de afaceri a fost percheziţionat la începutul lui aprilie, o lună după vizita poliţiei în casa lui Guéant. Takieddine spunea atunci presei că dovezile despre ceeace afirmă există dar că acestea se află, din motive de securitate, în posesia a patru persoane toate domiciliate în afara Franţei. Mai în detaliu, Takieddine spunea că "trei societăţi franceze ar fi beneficiat de contracte pentru prestaţii fictive" în valoare de peste o sută de milioane de euro. Omul de afaceri mai spune că înaintea alegerilor din 2007 secretarul particular al lui Gadafi s-ar fi întâlnit de mai multe ori cu directorul de cabinet al ministrului francez de interne din acea vreme, adică domnii Guéant respectiv Sarkozy. Trebuie spus că aceste acuzaţii nu sunt noi, Saif al-Islam, unul dintre fii fostului dictator libian, afirmase şi el de mai multe ori că ţara sa a finanţat campania electorală a lui Sarkozy din 2007.

În timp ce Claude Guéant a reacţionat denunţând "invenţiile" lui Takieddine, avocatul lui Nicolas Sarkozy a refuzat să comenteze ziariştilor de la agenţia France presse aceste noi evenimente. Fostul preşedinte reacţionase însă în trecut, negând şi argumentând că aceste acuzaţii vin din cauza faptului că el ar fi fost vârf de lance al intervenţiei militare care avea să-l răstoarne pe Muamar Gadafi de la putere.

 Numele fostului şef de stat francez  mai apare în patru alte dosare judiciare. Mai întâi, Sarkozy este inculpat pentru abuz în dosarul Bettencourt după numele miliardarei franceze, proprietara firmei de cosmetice l'Oréal. Sarkozy este vizat de asemenea, dar indirect, de afacerea sondajelor de opinie realizate de palatul Elysée pe vremea când era preşedinte. Justiţia anchetează cu privire la legalitatea contractelor semnate cu nouă institute de sondaj. Un al treilea dosar vizează afacerea Karachi în care e vorba de presupusa finanţare ocultă a campaniei lui Edouard Balladur din 1995, periaodă în care  Sarkozy era ministru al bugetului. În sfârşit, în dosarul Bernard Tapie, justiţia franceză caută să afle în ce circumstanţe s-a luat decizia de a-i acorda fostului om de afaceri despăgubiri uriaşe. Rolul lui Claude Guéant, pe atunci secretar general al preşedinţiei când Sarkozy era şef de stat, este cu prioritate în atenţia anchetatorilor.