Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vicepreședinte PLDM: Există șanse destul de mari pentru ca noul Guvern să fie învestit

vadim-pistrinciuc.png

Consilierul premierului desemnat, vicepreședintele Partidului Liberal-Democrat din R.Moldova (PLDM) , Vadim Pistrinciuc

La Chișinău, premierul desemnat, Vlad Filat desfășoară ultimele consultări cu grupurile parlamentare în vederea votării noului Cabinet de miniștri. Filat s-a întâlnit, luni, cu democrații și au decis să constituie deja o nouă majoritate parlamentară, dar și să formeze un nou guvern. Se pare că Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, vicepreședintele democraților s-au împăcat după mai multe luni de acuzații reciproce.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Consilierul premierului desemnat, vicepreședintele Partidului Liberal-Democrat din R.Moldova (PLDM), Vadim Pistrinciuc spune la RFI că atât Vlad Filat cât și Vlad Plahotniuc nu s-au certat și nu au avut vreun război.”Țara noastră are nevoie de stabilitate politică și de continuarea cursului european. În politică sunt deseori situații când sunt puncte divergente de opinie, care au la bază abordări diferite și evident că astfel de abordări au existat în trecutul politic și vor mai exista”, afirmă consilierul premierului desemnat.

Potrivit lui Pistrinciuc, continuarea parcursului european nu poate avea loc fără consolidarea statului de drept, lupta cu corupția în adevăratul sens al cuvântului, dar și o mai mare viteză pentru realizarea reformelor de care are nevoie R.Moldova. ”Acesta trebuie să fie subiectul atât al divergențelor, cât și al concesiilor sau împăcărilor politice. Există o colaborare politică, există o comunicare în vederea depășirii crizei politice de la Chișinău care are un singur scop și anume  să-i dea R.Moldova un guvern funcțional”,  este de părere Vadim Pistrinciuc.

Totodată, vicepreședintele liberal-democrat spune că din cabinetul de miniștri va face parte o echipă înnoită, cu anumite remanieri, dar se vor face și reforme structurale la nivelul unor instituții guvernamentale.

Noi am avut acest angajament și în trecut, inclusiv și în aceste dezbateri, contradicții politice. Programul de guvernare va fi mult mai concentrat pe prioritățile pe termen mediu pe care le are R.Moldova. Pe plan european este promovarea celor trei acorduri și anume privind libera circulație, Acordul de liber schimb și Acordul de Asociere cu UE. Există șanse destul de mari pentru a fi învestit noul Guvern. Noi nu contăm doar pe declarații de sprijin politic pentru moment, dar pe cei care împărtășesc ideea viitorului european al R.Moldova”, consideră Vadim Pistrinciuc, consilierul premierului desemnat.

Parlamentarii moldoveni urmează să-și dea votul de încredere noului Executiv la 25 aprilie. Pentru a fi învestit, e nevoie de 51 de voturi. Cei șapte deputați liberali, care își doresc reformarea Partidului Liberal au declarat, luni, că îl vor vota pe Vlad Filat în funcția de premier, dar și componența Guvernului. Totodată, alte 15 voturi pot veni din partea democraților. Liberal-democrații dispun de 31 de mandate. Astfel, deputații pro-europeni întrunesc suficiente voturi pentru a aproba noul Executiv.

 
Consilierul premierului desemnat, vicepreședintele Partidului Liberal-Democrat din R.Moldova (PLDM) , Vadim Pistrinciuc