Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Curtea Constituțională: Vlad Filat nu poate fi premier

mg-5514.jpg

Curtea Constituțională: Vlad Filat nu poate fi premier

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, nu poate fi premier desemnat. O hotărâre în acest sens a fost luată de Curtea Constituțională. Decizia este irevocabilă și vine la puțin timp după ce Vlad Filat a încheiat consultările în vederea formării unui nou cabinet de miniștri cu democrații și liberalii.

Corespondenta RFI la Chișinău, Valeria Vițu

Președintele R.Moldova, Nicolae Timofti, este obligat să facă o nouă propunere pentru funcția de premier. Potrivit hotărârii Curții Constituționale, un prim-ministru al unui Guvern demis ”prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile”. În acest caz, preşedintele Republicii Moldova are obligaţia constituţională de a desemna un prim-ministru interimar dintre membrii Guvernului a căror integritate nu a fost afectată.

”Prim-ministru care a tolerat în componenţa Guvernului miniştri suspectaţi de corupţie, în privinţa cărora a fost iniţiată urmărirea penală, manifestă o sfidare a principiilor statului de drept şi denotă o lipsă evidentă de integritate, devenind în acest mod incompatibil cu funcţia deţinută”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.

Totodată, constată judecătorii Curții, preşedintele țării nu este obligat să consulte fracţiunile parlamentare la desemnarea prim-ministrului interimar.

Este inadmisibil ca o hotărâre a Parlamentului prin care s-a exprimat votul de neîncredere în privinţa unui Guvern în frunte cu prim-ministrul său pentru acte de corupţie să fie desconsiderată şi ignorată, cel puţin atât timp cât nu s-a adus proba contrarie şi nu s-a dovedit netemeinicia suspiciunilor”, susțin judecătorii Curții.

După ce a fost făcută publică hotărârea Curții Constituționale, în seara zilei de luni, la Guvern a fost convocată o ședință de urgență.

Experții în drept constituțional consideră că șeful statului trebuie să înainteze o noua candidatură pentru funcția de premier în următoarele zile. Ulterior, persoana desemnată trebuie să înceapă consultările în vederea formării unui nou Executiv.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă și intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Curtea a fost sesizată la 11 aprilie de către Partidul Liberal. Potrivit liberalilor, șeful statului era obligat să anunțe, după căderea Guvernului, un premier interimar din componența Guvernului și nu un prim-ministru în exercițiu, cum s-a întâmplat.

 
Valeria Viţu, Chişinău