Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transnistria cere oficial alipirea la Federația Rusă

photo_1.jpg

Miliţian transnistrean.

Sovietul suprem de la Tiraspol a cerut miercuri autorităţilor Federației Ruse să recunoască regiunea transnistreană în calitate de stat independent și ulterior să intre în componența Federaţiei Ruse. Guvernul de la Chișinău a calificat adresarea transnistrenilor ca ”fiind nimic altceva decât o sfidare directă la adresa procesului de soluționare a conflictului transnistrean, la adresa integrității teritoriale a R. Moldova.

”Prin astfel de adresare, Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă – și anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută drept parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali care participă la procesul de negocieri în formatul „5+2”. Singura cale de identificare a unei soluţii finale şi viabile pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic, fără precondiţii, în cadrul tuturor mecanismelor existente de negocieri. Guvernul rămâne deschis și interesat pentru un astfel de dialog”, se arată într-o declarație a Executivului de la Chișinău.

Autoritățile R.Moldova au îndemnat partenerii internaţionali să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.  

”Pseudo-referendumul organizat în regiunea transnistreană în septembrie 2006 nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională şi nu poate fi considerat drept un exerciţiu de exprimare a voinţei populaţiei din regiune. Astfel, acest demers al așa-zisului „soviet suprem” reprezintă o acţiune unilaterală şi, categoric, contraproductivă”, susțin autoritățile.

Între timp, locuitori ai satului Doroțcaia, din raionul Dubăsari, aflat sub jurisdicția Chișinăului au cerut organizarea unui referendum pentru a trece în subordinea Tiraspolului. Oamenii sunt nemulțumiți că au pensii și salarii mici și nu sunt lăsați să-și lucreze terenurile, aflate după traseul Tiraspol-Camenca.

Valeria Vițu a discutat cu Ștefan Urâtu, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale pentru a vedea ce șanse există să fie desfășurat un plebiscit, calificat ilegal de autorități și ce măsuri concrete ia Chișinăul pentru a stopa asemenea acțiuni.

Amintim că, la începutul lunii februarie, în Găgăuzia în sudul R.Moldova a fost desfășurat un referendum,  considerat ilegal de conducerea țării. Majoritatea cetățenilor s-au pronunțat pentru independența regiunii față de R.Moldova și susțin aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus.

 
Ștefan Urâtu, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale