Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova: PLDM, îngrijorat de hotărârea Curţii Constituţionale

Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea faţă de hotărârea Curţii Constituţionale, potrivit căreia liderul liberal-democrat, Vlad Filat, nu mai poate deţine funcţia de premier. PLDM consideră decizia judecătorilor una strict politică şi susţine că ea creează un precedent periculos pentru funcţionarea statului de drept în Republica Moldova.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Liberal-democraţii susţin că hotărârea Curţii, prin care a fost declarat neconstituţional decretul preşedintelui Niolae Timofti privind desemnarea lui Vlad Filat pentru funcţia de prim-ministru, interpretează "tendenţios norma de drept şi poate avea un impact negativ pe termen lung asupra dezvoltării democratice a Republicii Moldova".

În această situaţie, PLDM susţine că va acţiona în conformitate cu principiile statului de drept, cu normele democratice şi valorile europene autentice, punând şi în continuare la baza acţiunilor sale interesele cetăţenilor.

"Pornind de la interesul ţării şi al cetăţenilor, PLDM a făcut concesii fără precedent, acţionând în detrimentul partidului şi al liderului său. Ne-am ghidat strict de interesul cetăţenilor de a trăi într-o ţară europeană, liberă, democratică şi prosperă. Spre regretul nostru, efortul depus de PLDM a fost anihilat de interese politice înguste", se arată într-o declaraţie a liberal-democraţilor.

PLDM face un apel către toţi actorii politici şi către toate instituţiile statului să se menţină în limita unor acţiuni legale, făcând abstracţie de interese care nu au nimic în comun cu interesul ţării şi al cetăţenilor.

 

Reacţia lui Mihai Ghimpu

 

Între timp, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a salutat hotărârea Curţii Constituţionale. Potrivit lui Ghimpu, este o bătaie de joc faţă de Constituţie, dar şi faţă de cetăţeni să desemnezi un candidat la postul de prim-ministru, care a fost eliberat din funcţie de Parlament pentru corupţie şi trafic de influenţă. "Asta înseamnă să scuipi în democraţie şi regretabil este faptul că a făcut-o preşedintele Republicii Moldova, garantul legii supreme. În sfârşit, judecătorii Curţii Constituţionale le-au amintit celor care au puterea prin vot democratic, că Republica Moldova este un stat de drept, ceea ce înseamnă supremaţia legii. Puterea aparţine nu celor care sunt miniştri, puterea aparţine poporului", a declarat liderul PL într-o conferinţă de presă.

Totodată, democraţii susţin că rămân consecvenţi şi vor participa la formarea unei majorităţi parlamentare şi a noului Guvern, alături de PLDM şi toţi cei care îşi doresc să se încheie criza politică.

După mai bine de nouă ore de deliberări, Curtea Constituţională de la Chişinău a decis luni seară că un prim-ministru al unui Guvern demis "prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile". Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, este obligat să înainteze un nou candidat pentru funcţia de premier.

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre criza politică din Republica Moldova