Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Iurie Leancă, premier interimar

leanca.jpg

Iurie Leancă

Prim-vicepreședintele Partidului Liberal-Democrat, Iurie Leancă, este desemnat prim-ministru interimar, după ce Curtea Constituțională a decis că Vlad Filat nu mai poate deține funcția de premier. Un decret în acest sens urmează a fi semnat marți seară  de președintele R.Moldova, Nicolae Timofti.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Iurie Leancă, care până nu demult deținea funcția de vicepremier și ministru al afacerilor externe, se va afla în fotoliul prim-ministrului până va fi găsit un nou șef pentru Executiv, acceptat de deputații pro-europeni. Președintele țării, Nicolae Timofti, urmează să anunțe numele premierului desemnat, după care, timp de 45 de zile, candidatul propus va avea noi consultări în vederea formării cabinetului de miniștri.

Iurie Leancă:Îmi doresc să mă ocup de ceea ce știu mai bine”

Premierul interimar desemnat a avut o deja întrevedere în această după amiază cu președintele țării, Nicolae Timofti. Iurie Leancă a declarat la ieșire că s-a așteptat totuși ca joi, 25 aprilie să avem un guvern funcțional. Astăzi a acceptat însă propunerea șefului statului să fie premier interimar. ”Eu îmi doresc să mă ocup de ceea ce știu cel mai bine. Bănuiesc că și colegii din partid mă vor susține”, spune Leancă.

La scurt timp, după ce a fost anunțată hotărârea Curții Constituționale prin care a fost declarat neconstituțional decretul șefului statului privind desemnarea lui Vlad Filat pentru funcția de premier, democrații au anunțat că rămân consecvenți și vor participa la formarea unei majorități parlamentare și a noului Guvern, alături de PLDM și toți cei care își doresc să se încheie criza politică.

Totodată, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, care a salutat amarţi  decizia Curții Constituționale, dar și numirea lui Iurie Leancă i-a chemat la dialog pe foștii colegi pentru a forma o nouă Alianță pentru Integrare Europeană.

PD și PL ar putea să-l susțină pe Leancă în funcția de premier

Atât democrații, cât și liberalii au anunțat după căderea Guvernului că dacă Iurie Leancă este propus pentru funcția de premier, ei l-ar susține. Atunci, prim-vicepreședintele liberal-democraților s-a amuzat pe seama colegilor din Partidul Democrat și Partidul Liberal, mulțumindu-le pentru susținerea și încredere acordată, sugerându-le să formeze un fun club ”Iurie Leancă”.

Amintim că, la 5 martie, Guvernul Filat a primit vot de neîncredere din partea Partidului Comuniștilor și Partidului Democrat. De atunci, premier în exercițiu a fost Vlad Filat, ceea ce i-a nemulțumit pe liberali, care au sesizat Curtea Constituțională, precizând că șeful statului trebuie să numească un premier interimar. Luni seara, Curtea a decis că Vlad Filat nu mai poate fi premier, asta după ce pe parcursul zilei de luni atât democrații cât și un grup de deputați liberali au anunțat că îl vor susține pe Filat pentru un nou mandat.