Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inamicul public numărul unu al lui Putin, în faţa instanţei

inamicul-public-numarul-unu-al-lui-putin-fata-instantei.jpg

Alexei Navalnîi (Foto: Karpukhin/Reuters)

Procesul uneia dintre figurile principale ale Opoziţiei din Rusia se reia miercuri, 24 aprilie la Kirov, la 900 de kilometri de Moscova. Alexei Navalnîi este judecat pentru "deturnare de fonduri", o afacere înscenată, în opinia sa. Navalnîi riscă până la zece ani de închisoare.

Prima audiere din 17 aprilie a fost amânată, pentru a le permite avocaţilor să studieze dosarul. Judecătorul a refuzat să acorde mai mult timp apărătorilor lui Alexei Navalnîi, ceea ce înseamnă că miercuri se va intra rapid în miezul dosarului.

În sala de judecată sunt prezenţi zeci de jurnalişti din toată lumea. Interesul pentru acest proces este justificat de faptul că Alexei Navalnîi este unul dintre principalii opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin.

Comitetul de anchetă rus a anunţat recent deschiderea unei noi anchete, pentru escrocherie, împotriva lui Navalnîi. Aceasta este a cincea anchetă împotriva opozantului rus. În acest nou proces, Alexei şi fratele său, Oleg Navalnîi, oficial de rang înalt în cadrul Poştei ruse, sunt acuzaţi că ar fi înfiinţat o întreprindere care transporta echipamente pentru Poşta rusă, "la preţuri supraevaluate", pentru grupul comercial MPK.

"M-am trezit în tren şi am aflat că o nouă anchetă a fost deschisă. Asta înseamnă că deplasarea noastră (la Kirov) a fost un succes", a scris ironic Alexei Navalnîi, pe contul său de Twitter. El consideră că deschiderea unei noi anchete înseamnă că procurorii nu au suficiente probe pentru procesele precedente.