Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: PSD nu poate da viitorul comisar, dacă nu face 50% la europarlamentare

Postul de comisar european nu este un cadou pentru un pesedist, nu poate reveni PSD-ului, dacă social-democraţii nu obţin 50% la alegerile europene din 25 mai. O spune la RFI europarlamentarul Cristian Preda, membru al Partidului Mişcarea Populară.

În opinia lui Cristian Preda, "dacă Partidul Social Democrat nu face 50%, nu văd de ce ar trebui să dea PSD comisarul. E ca la alegerile legislative, dacă un partid nu face majoritatea singur, nu dă el singur primul-ministru".

Europarlamentarul precizează că postul de comisar "nu va fi al PSD-ului sau al unui partid".

"Eu cred că dacă nimeni nu va avea majoritate şi bănuiesc că aşa se va întâmpla, va fi nevoie de consultări făcute cu toate partidele care vor trimite deputaţi în Parlamentul European, cu atât mai mult cu cât aceşti deputaţi vor vota Comisia care va fi alcătuită", spune el.

Cristian Preda crede de asemenea că "e nevoie de o înţelegere între preşedinte şi premier. Şi în 2007 şi în 2009, preşedintele e cel care a trimis propunerea la Bruxelles şi ar fi penibil să iasă un circ, pentru că l-am văzut pe Victor Ponta contestând sistematic autoritatea preşedintelui. Deci cred că trebuie un mecanism care să producă un consens al partidelor care vor avea deputaţi în PE şi trebuie o înţelegere între premier şi preşedinte, astfel încât numirea să aibă sprijinul tuturor forţelor politice (...). Nu e un comisar al PSD-ului, adică nu e un cadou pentru un pesedist postul de comisar în 2014-2019".

Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre postul de comisar european ce revine României