Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preda: Acordul de la Geneva e o speranţă, dar e plin de promisiuni

preda_acordul_de_la_geneva_e_o_speranta_dar_e_plin_de_promisiuni.jpg

Forţe de ordine ucrainene, la Doneţk (Foto: Reuters/Marko Djurica)

Acordul de la Geneva e un semn de speranţă, dar echivalează mai mult cu o promisiune. Iată ce spune la RFI europarlamentarul Cristian Preda. Ucraina, Rusia, UE şi SUA au ajuns joi la un acord privind dezarmarea miliţiilor ilegale din Ucraina.

Pentru Cristian Preda, acordul de la Geneva "e un semn de speranţă, dar suntem departe de ceva foarte palpabil. În declaraţiile făcute după întâlnire se vorbeşte de paşi concreţi, dar care sunt echivalaţi cu promisiuni, adică promisiunea dezarmării grupurilor de ruşi, retragerea din clădiri, abandonarea străzilor sau pieţelor ocupate. Rămâne să vedem dacă lucrurile astea se vor petrece şi dacă nu cumva avem de-a face numai cu o operaţiune de comunicare, pentru că acest acord a fost precedat de o interminabilă şedinţă cu ziariştii a lui Putin, care a fost o operaţiune de comunicare".

Europarlamentarul pledează însă pentru noi sancţiuni la adresa Moscovei: "Personal, sunt pentru o soluţie de sancţiuni foarte clare la adresa Rusiei. Aceste sancţiuni trebuie să rămână opţiunea cea mai importantă pentru europeni şi pentru americani, fiindcă nu cred că putem să ne bazăm pe promisiuni făcute de Putin".

Întrebat dacă noi sancţiuni nu ar complica şi mai mult situaţia, Cristian Preda a răspuns: "Trebuie complicată situaţia lui Putin! Acest om nu trebuie lăsat să acţioneze ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat şi mi se pare regretabil de pildă că o voce importantă în Europa şi anume Martin Schulz, care e preşedintele Parlamentului European şi care e şi candidatul socialiştilor pentru şefia Comisiei Europene, a spus că trebuie să ne împăcăm cu ideea că de-acum Crimeea e parte a Federaţiei Ruse (...). Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să spunem că nu se pune problema ca europenii să accepte anexarea Crimeei şi trebuie să avem la îndemână un set de sancţiuni şi economice şi sancţiuni care să vizeze persoane din leadership-ul rusesc, pentru că altfel Putin va face ce doreşte".

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre acordul de la Geneva privind Ucraina