Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA obligate să desecretizeze mare parte din misiunile dronelor americane

O nouă lovitură pentru administraţia Obama în justiţie: Curtea de Apel de la New York a ordonat desecretizarea unor documente legate de atacurile cu avioane fără pilot împotriva unor suspecţi de terorism, inclusiv cetăţeni americani. Până acum, Washingtonul a ţinut secrete misiunile « dronelor », criticate dur de ONU, de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi de state precum Pakistanul, unde atacuri cu avioane fără pilot au loc frecvent împotriva zonelor tribale.

Într-o hotărâre de 56 de pagini, Curtea de Apel dă câştig de cauză cotidianului The New York Times, care solicită dreptul la aceste informaţii în virtutea legii americane privind libertatea presei. Cotidianul a fost susţinut în acest recurs de către puternica organizaţie americană de apărare a libertăţilor ACLU. În verdict, Curtea de Apel a considerat că nu există "niciun motiv de a ţine în secret" informaţiile care trebuie publicate în mare parte şi pe care Ministerul Justiţiei trebuie să le prezinte jurnaliştilor. Presa americană a dezvăluit deja o serie de documente legate de atacurile cu drone din care reieşea clar că acestea fac numeroase victime în rândul civililor, deşi Pentagonul insistă că acestea sunt eficiente şi bine ţintite.

Şi Amnesty International a prezentat recent un raport din care reiese că din 2004, între 2.000 şi 4.700 de persoane, dintre care sute de civili, au murit în urma celor peste 300 de tiruri ale avioanelor americane fără pilot doar în zonele tribale din nord-vestul pakistanez, principalul bastion din regiune pentru talibani şi alte grupări ce au legături cu Al-Qaida. Dar nu doar în Pakistan sunt folosite aceste avioane. Şi Yemenul este periodic atacat : doar în acest weekend aproximativ 40 de presupuşi militanţi Al Qaida dar şi trei civili au fost ucişi de avioanele americane. Amnesty cere încetarea acestor atacuri, calificate drept “execuţii extrajudiciare” şi o anchetă care să facă dreptate sutelor de victime civile.

Săptămâna trecută administraţia de la Washington a mai primit o lovitură în justiţie care obligă statul american să dezvăluie mare parte din documentele legate de închisorile secrete ale CIA în mai multe state europene.