Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chişinău: Noi negocieri, după demiterea lui Marian Lupu

Alegerile anticipate au devenit inevitabile în Republica Moldova, după ce a fost demis preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, cu votul deputaţilor comunişti, unui grup de liberali, parlamentari liberal-democraţi, dar şi socialişti şi neafiliaţi. ACTUALIZARE: Fostul premier, Vlad Filat, s-a adresat CEDO în privinţa hotărârii Curţii Constituţionale prin care nu a mai putut fi nominalizat drept candidat la conducerea unui Guvern.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Legislativul moldovean este nefuncţional şi nu ar putea învesti Guvernul, susţin democraţii. Totuşi, liderii celor trei partide pro-europene ar putea începe negocieri în vederea formării unei noi Alianţe pentru Integrare Europeană.

Liderul grupului liberal-democraţilor din Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a declarat în condiţiile în care s-au echilibrat lucrurile că există şanse să fie negocieri mai sincere. Decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia Vlad Filat nu mai poate deţine funcţia de premier, "a creat însă o circumstanţă", a menţionat liderul fracţiunii PLDM, la o emisiune la ProTV.

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat şi el că democraţii vor continua negocierile. "Colegii din fosta Alianţă erau gata să semneze un nou acord. Acest lucru s-ar fi întâmplat înainte de şedinţa de joi a Parlamentului. Decizia Curţii Constituţionale a dat însă peste cap planul principalilor actori politici din Moldova", declară Lupu.

Potrivit liderului PD, în seara zilei de luni, cele trei partide aveau deja proiectul acordului politic, inclusiv la capitolul partajări de funcţii, ministere şi alte instituţii.

Totodată, fostul premier, Vlad Filat, a declarat că nu vrea să negocieze cu liderul liberal, Mihai Ghimpu. "Vom purta negocieri, dar nu vom discuta şi nu vom accepta în actul guvernării grupul parlamentar Ghimpu, deoarece dorim un grup care să poată activa fără isterie şi fără nebunie", afirmă Filat pentru TV7.

 

Premierul interimar şi-a început activitatea

 

Între timp, proaspătul premier interimar, Iurie Leancă, a convocat joi o şedinţă la Guvern. Leancă şi-a exprimat speranţa că perioada interimatului său va fi una scurtă, iar negocierile privind constituirea noului Guvern se vor încheia cât mai repede posibil, astfel încât Republica Moldova să-şi continue calea de dezvoltare aleasă în condiţii de stabilitate.

"Urmează o perioadă extrem de responsabilă şi complexă, în care trebuie să ne pregătim de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie anul curent, însă pentru a reuşi să atingem obiectivele pe care ni le propunem în raport cu acest Summit, este nevoie de stabilitate acasă şi avem nevoie de un efort comun conjugat, pe care sper să reuşim să-l facem", a conchis prim-ministrul interimar.