Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles-ul vrea să oprească discriminările de pe piaţa muncii

bruxellesul-vrea-opreasca-discriminarile-piata-muncii.jpg

Discriminări pe piaţa europeană a muncii?

Comisia Europeană încearcă să pună ordine pe piaţa de muncă a UE, unde mobilitatea lucrătorilor rămâne încă o problemă. Încă există bineînţeles, până în 2014, interdicţia de lucru pentru români şi bulgari în nouă state membre UE, dar alte discriminări au fost şi ele constatate. Bruxelles-ul a prezentat astfel o nouă propunere vineri, 26 aprilie.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Libera circulaţie a lucrătorilor stipulează, sub legea europeană, că nu pot exista discriminări în baza naţionalităţii, a remuneraţiei sau a condiţiilor de lucru.

Românii şi bulgarii sunt astăzi mai departe ”discriminaţi” temporar până la 1 ianuarie 2014 în unele state membre, dar şi lucrătorilor de alte naţionalităţi, chiar dacă au drept de lucru în afara ţării lor, li se oferă salarii mai mici. Unii dintre ei găsesc de lucru doar în condiţii mai austere decât cetăţenii ţării respective. În unele state membre există condiţii de recrutare diferite pentru străini sau cote pe naţionalitate (în sport). În fine, experienţa sau calificarea profesională obţinute în alt stat membru nu sunt recunoscute uneori.

Comisia Europeană, prin propunerea prezentată acum doreşte să le amintească cetăţenilor europeni care le sunt drepturile şi faptul că orice abuz poate fi reclamat.

Pe de altă parte, aceasta fiind o propunere de directivă, statele UE vor fi obligate, de la caz la caz, fie să transpună criterii mai transparente în legislaţia lor, fie să facă doar mici adaptări unor legi şi instrumente care deja funcţionează. Scopul este de a asigura mobilitatea fără restricţii şi fără discriminări posibile ale lucrătorilor.

În condiţiile crizei economice, văzute adesea ca un bun motiv sau pretext pentru protejarea pieţelor de muncă naţionale, Comisia spune că dimpotrivă, mobilitatea lucrătorilor poate fi un atuu. Locuri de muncă devin disponibile periodic în vestul european, care nu găseşte cu uşurinţă candidaţi. Si chiar şi în plină criză, orice restricţie pe piaţa muncii nu poate fi decât temporară, ”o măsură tranzitorie”, spune Comisia.

 

Abuzuri în sistemul social, România vizată

 

În ceea ce priveşte “turismul de beneficii” (pe care Comisia Europeană se fereşte să-l numească “turism social”), la Bruxelles se crede că problema trebuie rezolvată de manieră bilaterală.

Patru state membre (Germania, Austria, Olanda şi Marea Britanie) doresc pe de-o parte ca sancţiuni să fie găsite de Comisia Europeană şi pe de altă parte ca subiectul să fie discutat la nivel de miniştri de Interne UE.

Comisarul european al Afacerilor Sociale, Laszlo Andor, crede că acest subiect este mai eficient dezbătut între miniştrii Afacerilor Sociale. El mai declara vineri că o posibilă soluţie poate fi găsită prin cooperarea între oraşele din diferitele ţări. De exemplu, oraşe din Germania pot coopera cu cele din România pe linia unei informări pertinente a muncitorilor români care şi-ar căuta de lucru: ce locuri de muncă sunt disponibile în acea zonă a Germaniei, care sunt condiţiile, etc..

În fine, Andor spunea că în 2014 nu vom asista probabil la o invazie românească în Marea Britanie, întrucât între timp, economia românească merge mai bine… De altfel, el nu crede că Nordul Europei va fi o ţintă pentru migranţii români.