Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi măsuri de austeritate în Grecia

noi-masuri-austeritate-grecia.jpg

Manifestanţi ard un manechin reprezentând un muncitor grec (Foto: Reuters/John Kolesidis).

Parlamentul grec a adoptat în noaptea de duminică spre luni o lege ce deschide calea concedierii funcţionarilor publici. Documentul vizează 15 mii de persoane, care ar urma să fie date afară până anul viitor. Manifestanţi s-au adunat în faţa Legislativului, unde au protestat faţă de adoptarea acestui text.

Proiectul de lege adoptat de Parlamentul grec mai prevede şi alte măsuri, printre care un program de angajare a şomerilor în administraţia teritorială pentru un salariu net de 490 de euro pe lună, adică mai puţin decât venitul minim actual.

Proiectul de lege a fost adoptat fără surprize de majoritatea deputaţilor (168 de voturi din 300), în ciuda nemulţumirii exprimate de Opoziţie. Toate cele trei partide ale coaliţiei guvernamentale au spus "DA" noilor măsuri de austeritate cerute de troika internaţională. Opoziţia a denunţat procedura de urgenţă în care a fost votat documentul, dezbătut o singură zi în Parlament.

Sute de protestatari greci au ocupat duminică seară centrul Atenei, în faţa Parlamentului. "Loc de muncă stabil, nu concedierilor!", scria pe banderola principală a Frontului Muncitorilor, apropiat partidului comunist grec. "Demiteţi Guvernul!", se putea citi pe un alt banner, afişat de un membru al sindicatului angajaţilor municipali.