Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gest fără precedent al Turciei

gest_fara_precedent_al_turciei.jpg

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters/Umit Bektas)

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a prezentat miercuri condoleanţele Turciei "nepoţilor armenilor ucişi în 1915", în timpul masacrelor comise în timpul Imperiului Otoman, relatează AFP.

Gestul premierului turc este o premieră. Recep Tayyip Erdogan se exprimă într-un comunicat pentru prima dată atât de deschis în privinţa genocidului armean, petrecut între anii 1915 şi 1917, în ultima perioadă a Imperiului Otoman. Documentul nu pomeneşte însă cuvântul "genocid". Evenimentul a fost recunoscut ca genocid de numeroase ţări, nu însă şi de Turcia.

"Este o datorie umană să înţelegi şi să împărtăşeşti dorinţa armenilor de a-şi comemora suferinţele în această perioadă", arată documentul.

"Vrem ca armenii care şi-au pierdut viaţa în circumstanţele de la începutul secolului XX să odihnească în pace şi transmitem condoleanţe nepoţilor lor", mai precizează comunicatul.

Sute de mii de armeni din Imperiul Otoman au fost deportaţi, mulţi dintre ei fiind ucişi, iar bunurile lor au fost confiscate. În total, ar fi vorba de 1,5 milioane de victime, potrivit armenilor.