Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia: 15 mii de bugetari, daţi afară

grecia-15-mii-bugetari-dati-afara.jpg

Proteste în faţa Parlamentului grec, la Atena (Foto: Reuters/John Kolesidis)

Legislativul de la Atena a votat în regim de urgenţă un nou proiect de lege, la comanda instituţiilor creditoare. Asumarea pachetului de măsuri va permite eliberarea următoarei tranşe de împrumut, în valoare de 8,8 miliarde de euro.

Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Protestele organizate de centralele sindicale, în timpul dezbaterii şi votării proiectului, nu au influenţat adoptarea deciziilor. Prin urmare, 15 mii de angajaţi publici vor fi disponibilizaţi până la finele anului viitor, dintre care patru mii anul acesta.

Pe fondul nemulţumirilor sociale, la propunerea socialiştilor din alianţa guvernamentală, ministrul de Finanţe a anunţat totuşi câteva măsuri compensatorii. Printre acestea, scutirea de la plata impozitului pe proprietate a persoanelor cu venituri minime şi posibilitatea reducerii contribuţiilor la asigurările sociale.

Odată îndeplinite condiţiile, Euro Working Group urmează să  aprobe luni o tranşă de 2,8 miliarde de euro. Alte şase miliarde sunt aşteptate după reuniunea Eurogroup-ului din 13 mai, pentru plata obligaţiunilor elene deţinute de BCE, al cărei termen expiră pe 20 mai.

Grecia a primit în ultimii trei ani 200 de miliarde de euro şi ar urma să primească încă 40 de miliarde până la sfârşitul lui 2014. Cu toate acestea, economia Greciei se va contracta cu 4,2% anul acesta, cel de-al şaselea an de recesiune.