Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama : turneu pe muchie de cuţit în Asia

obama_in_japan.jpg

Obama si aliatii sai asiatici. Sursa foto : Reuters

Preşedintele Barack Obama şi-a început miercuri turneul asiatic cu o vizită în Japonia, după care vor urma vizite  în Coreea de Sud, Malaysia şi Filipine. Turneul ocoleşte însă China.

Turneul în Asia vine într-un context tensionat pentru regiune unde confruntările între China şi Japonia sau între cele două Corei persistă pe mai multe subiecte...Analiştii cred însă că Barak Obama se va abţine de la a face comentarii care să irite China, ţară care deja nu priveşte cu ochi buni acest turneu în ţări cu care Beijingul are dispute vechi.

Una dintre ele este chiar disputa între China şi Japonia în legătură cu Insulele Senkaku, dispută care va fi analizată în cadrul summitului care va avea loc la Tokio. Anterior vizitei în Japonia, preşedintele american Barack Obama a dat asigurări că Insulele Senkaku sunt acoperite de tratatul în domeniul securităţii între Statele Unite şi Japonia, ţară care le administrează. Situate în Marea Chinei de Est, Insulele Senkaku sunt revendicate insistent de către China iar de când Tokyo a naţionalizat trei dintre aceste insuliţe, în septembrie 2012, Beijingul trimite în mod regulat nave în apropierea lor. "I-am spus preşedintelui chinez Xi Jinping că naţiunile noastre au interesul să gestioneze aceste probleme maritime în mod constructiv, inclusiv în Marea Chinei de Est", a subliniat Obama într-un interviu acordat presei nipone.

Beijingul a declanşat un val de proteste în noiembrie, proclamând în mod unilateral o Zonă aeriană de identificare  în Marea Chinei de Est, incluzând insulele Senkaku. Ca o contrareacţie, Japonia a început chiar zilele trecute lucrări de instalare a unei unităţi de supraveghere pe o insulă situată în apropiere de arhipelagul Senkaku, cu scopul de a supraveghea deplasările navelor şi avioanelor în această parte a Mării Chinei de Est. De asemenea, o unitate de supraveghere din cadrul forţelor japoneze terestre, din care vor face parte aproximativ 150 de persoane, va fi mobilizată pe Insula Yonaguni până la sfârşitul lui martie 2016 pentru citez « o supraveghere consecventă asupra insulelor îndepărtate ».

Pe lângă aceste dispute teritoriale şi pe lângă disputele dintre Filipine şi China pe aceiaşi problemă a spaţiilor maritime, e de aşteptat ca Obama să discute în cadrul turneului asiatic şi despre situaţia tensionată din peninsula Coreea. Aici, Coreea de Nord se pregăteşte se pare pentru un al patrulea test nuclear. "Coreea de Nord s-a obişnuit cu actele de provocare", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney, în drum spre Japonia. Oficialul a avertizat că un nou test ar echivala cu noi sancţiuni împotriva Phenianului. Deja Coreea de Nord a fost sancţionată de comunitatea internaţională după ce a efectuat trei teste nucleare: în octombrie 2006, mai 2009 şi februarie 2013.

În fine, la tensiunile deja existente în regiune se adaugă se pare altele noi : Japonia s-a arătat îngrijorată de faptul că Rusia a anunţat că va pune în aplicare, până în 2016, un plan de reînarmare a Insulelor Kurile, reclamate de către autorităţile nipone, în contextul în care tensiunile internaţionale provocate de criza ucraineană au ocolit, până în prezent, regiunea Pacific. De asemenea, Kremlinul a anunţat că o dezvoltare a infrastructurilor militare pe Insula Sahalin, în aceeaşi regiune, este prevăzută până în 2020. "Alegerea regiunii este conştientă. Conducerea ţării şi armatei pune accentul asupra dezvoltării Extremului Orient şi în special asupra Sahalinului şi Kurilelor - avanposturile orientale ale Rusiei", a declarat un înalt oficial de la Kremlin, stârnind furia Japoniei. Ministrul nipon al apărării, Itsunori Onodera, și-a exprimat de asemenea îngrijorarea privind zborurile tot mai dese ale bombardierelor ruse în apropierea teritoriului nipon. Mișcările Rusiei « nu sunt normale » și nici chiar « în timpul războiului rece nu erau atât de vizibile », a declarat înaltul oficial nipon. Prin urmare, forța de auto-apărare aeriană japoneză și-a pus în alertă avioanele de vânătoare în fiecare din ultimele șapte zile ca urmare a detectării de aeronave militare ruse zburând în apropierea arhipelagului nipon.

Trăgând linia, turneul asiatic al preşedintelui Obama nu se anunţă deloc uşor, dimpotrivă. Preşedintele american va încerca să îşi asigure de sprijinul Statelor Unite aliaţii regionali care se simt vulnerabili, iată, în faţa intereselor Chinei şi Rusiei, care nu de puţine ori s-au aliat stricând jocurile, mai ales la masa Consiliului de Securitate al ONU. Ca un amănunt deloc de neglijat, în timp ce Obama se duce în Asia ca să sprijine Coreea de Sud, Rusia a votat ştergerea a 90 la sută din datoria istorică a Coreei de Nord, în acelaşi joc, mai puţin curat, de atragere şi susţinere a unor posibili aliaţi regionali.