Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Norica Nicolai: Şansele României să preia conducerea NATO sunt mici şi simbolice

norica-nicolai-sansele-romaniei-preia-conducerea-nato-sunt-mici-simbolice.jpg

Va prelua România secretariatul general al NATO?

"Va fi dificil să promovăm un român la conducerea NATO pentru actualul mandat", declară la RFI europarlamentarul liberal, Norica Nicolai. Vicepreşedintele executiv al PNL crede că şansele României de a prelua postul de secretar general sunt mai degrabă "mici şi simbolice". Ea precizează că s-ar putea pune problema, eventual, ca România să primească postul de secretar general adjunct.

Premierul Victor Ponta spunea luni seară la postul B1 TV că este foarte posibil ca viitorul secretar general al NATO să provină din ţările noi membre ale organizaţiei, respectiv România sau Polonia şi că "un român", care nu este Traian Băsescu, a venit la el şi i-a cerut sprijin în acest sens, evitând să spună însă dacă acesta este senatorul PSD, Mircea Geoană.

România-NATO

Norica Nicolai, eurodeputat PNL

AscultăDownload

Europarlamentarul Norica Nicolai precizează însă că s-ar putea pune problema, eventual, ca România să primească postul de secretar general adjunct al NATO: "Înţeleg că există o propunere pentru funcţia de secretar general adjunct a unui român, nu pentru funcţia de secretar general şi aceasta în presa românească s-a speculat că ar fi vorba de preşedintele Traian Băsescu sau de Mircea Geoană. Dacă vreţi, în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Traian Băsescu, o funcţie de secretar general adjunct, din punctul de vedere al României, nu al domniei sale, este greu acceptabilă. Să pleci din şef de stat şi să fii secretar general adjunct înseamnă că ţara ta nu se bucură de consideraţia necesară şi nu este de acceptat".

 

"Şanse mici pentru şefia NATO"

 

Norica Nicolai nu crede în şansele României de a primi şefia NATO: "Mi-e greu să cred că România va avea şanse în actuala conjunctură, când NATO stă în câteva ţări foarte puternice. Cert este că Statele Unite vor avea un cuvânt important de spus şi mai degrabă putem specula despre ideea unui polonez în fruntea organizaţiei".

Ea estimează că şansele României sunt "mai degrabă mici şi simbolice. E prima oară când discutăm despre această oportunitate, dar cred că pentru actualul mandat va fi dificil să promovăm un român la conducerea NATO".