Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolai: Regionalizarea trebuie acceptată de cetăţeni, altfel va fi un fiasco!

nicolai-regionalizarea-trebuie-acceptata-cetateni-altfel-va-fi-fiasco.jpg

Regionalizarea ar putea fi realizată în 2013.

"Proiectul regionalizării trebuie supus unei dezbateri parlamentare şi publice, pentru că cetăţenii sunt principalii beneficiari ai acestei legi. Dacă legea nu este acceptată de oameni, reorganizarea teritorială va fi un fiasco, lucru de neacceptat pentru USL". Declaraţiile au fost făcute într-un interviu la RFI de vicepreşedintele executiv al PNL, Norica Nicolai.

În opinia europarlamentarului Norica Nicolai, proiectul regionalizării asupra căruia Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea în Parlament "este un proiect incert în momentul de faţă, pentru că orice lege care va privi organizarea administrativ-teritorială a României şi introducerea unei noi structuri teritoriale trebuie să aibă un suport constituţional. Dacă vom reuşi în acest an să adoptăm Constituţia şi vom adăuga la textele care vizează organizarea teritorială şi regiunile şi Constituţia va fi acceptată de populaţie, se poate discuta despre o asumare a răspunderii cu privire la organizarea în detaliu a acestor regiuni. Dar până atunci putem doar să dorim lucrul ăsta, să ni-l asumăm politic şi să muncim pentru reorganizarea Constituţiei, dacă nu chiar pentru o nouă Constituţie şi să o adoptăm".

 

Dezbateri publice pe regionalizare

 

Norica Nicolai pledează pentru dezbateri publice pe tema regionalizării: "Până în toamnă dacă am putea face o dezbatere foarte serioasă cu privire la Constituţie, în cadrul acestei dezbateri ar exista temei ca să discutăm şi despre regionalizare. Dar de principiu, în opinia mea, orice lege trebuie dezbătută şi acceptată, mai ales una de importanţa acesteia, pentru că ea modifică lucruri, schimbă destine, schimbă structuri de administraţie publică, de servicii publice şi cred că va trebui să avem o foarte mare acceptare din partea cetăţenilor pentru a promova această lege".

"O dezbatere parlamentară şi o dezbatere publică, pentru că cetăţenii sunt principalii beneficiari ai acestei legi. Viziunea noastră poate să fie una bună, poate să aducă beneficii dezvoltării României, dar trebuie să fie acceptată de cetăţeni. Dacă ea nu este, riscăm să facem din această formulă de reorganizare teritorială un fiasco, ceea ce nu este de acceptat pentru USL", spune vicepreşedintele liberal.

 
Norica Nicolai, intervievată de Cosmin Ruscior, despre regionalizare