Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Norica Nicolai: Ordonanţele de Urgenţă trebuie desfiinţate

Prima prioritate la modificarea Constituţiei este procesul legislativ, spune la RFI vicepreşedintele executiv al PNL, Norica Nicolai. Europarlamentarul liberal propune limitarea drastică a posibilităţii unui Guvern de a folosi Ordonanţe de Urgenţă.

Norica Nicolai consideră că folosirea Ordonanţelor de Urgenţă trebuie limitată la anumite domenii ce ţin de risc major sau dezastre naturale: "După părerea mea, prima prioritate în ţara asta este procesul legislativ. Trebuie să renunţăm odată la Ordonanţele de Urgenţă! Eu în 2003 am încercat să fac lucrul ăsta şi să limitez clar, în cazuri de risc major, de dezastre naturale, utilizarea Ordonanţelor de Urgenţă. Dacă în continuare vom lăsa această posibilitate guvernelor, să folosească Ordonanţele de Urgenţă, vom continua să menţinem o stare de anomie legislativă, care fragilizează procesul legislativ şi inclusiv instituţia Parlamentului. Este o prioritate, în opinia mea!".

"Sunt câteva lucruri care ţin de ceea ce se cheamă check and balance şi de comportamentul instituţiilor constituţionale, dar aici Constituţia cred că este suficient de bine structurată. Din păcate, cei care o accesează ca persoane publice, conducând o serie de instituţii, nu au comportamentul uman necesar să respecte standardele constituţionale. Dar nu-i vorba despre lege, este vorba despre oameni", spune vicepreşedintele liberal.

Norica Nicolai afirmă că "foarte multe din eşecurile şi din erorile" guvernelor României "se explică prin acest proces legislativ. Legea nu mai este ceea ce ar trebui să fie, nu este dezbătută, nu mai poate fi cunoscută în condiţiile actuale de către cetăţenii României, o ţară de 22 de milioane de locuitori trebuie să respecte 13.700 de legi, ca să nu mai vorbim de diverse Hotărâri de Guvern, de diverse ordine de ministru, nu mai există transparenţă în accesul la lege. E nevoie de fapt de o revizuire clară a legislaţiei în România".

 
Norica Nicolai, intervievată de Cosmin Ruscior, despre modificarea Constituţiei