Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolai: Trebuie să fim rezervaţi şi să ne menţinem poziţia actuală privind Kosovo

nicolai-trebuie-fim-rezervati-mentinem-pozitia-actuala-privind-kosovo.jpg

Imagine din Priştina: cu pistolul la brâu şi un buchet de flori la curea (Foto: RFI)

"Dacă normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo se va consolida, România poate să ia în calcul recunoaşterea independenţei", spune la RFI europarlamentarul liberal, Norica Nicolai. Ea declară însă că "în momentul de faţă, trebuie să fim rezervaţi şi să ne menţinem poziţia actuală". România şi alte patru state membre ale UE nu recunosc independenţa Kosovo.

Premierul Victor Ponta afirma recent că România trebuie să meargă alături de familia europeană în cazul Kosovo.

În opinia Noricăi Nicolai, "lucrurile sunt puţin mai delicate". "Eu urmăresc foarte atent relaţia Serbia-Kosovo, care este vitală în regiune. În măsura în care această normalizare se va consolida, pentru că ea deja a apărut în recentul acord, România poate să ia în calcul recunoaşterea independenţei", spune ea.

Independenţa Kosovo

Norica Nicolai, eurodeputat PNL

AscultăDownload

Deputatul european precizează că "cele cinci ţări care nu au recunoscut (independenţa Kosovo-n.r.), nu au făcut asta întâmplător. Majoritatea au minorităţi naţionale semnificative pe teritoriile lor, au experienţe de încercări de autonomie, încercări de separare, să ne gândim la Spania, de pildă şi cred că lucrurile astea ar trebui clarificate cumva la nivelul Uniunii Europene, pentru că n-am dori ca recunoaşterea independenţei Kosovo să constituie un precedent pentru alte încercări de autonomie sau, de ce nu, de recunoaştere a independenţei unor teritorii. Şi asta este şi problema celor care încă nu au recunoscut".

"În momentul de faţă, în opinia mea, cred că trebuie să fim rezervaţi şi să ne menţinem poziţia actuală", conchide Norica Nicolai.

În UE există cinci ţări care nu recunosc independenţa Kosovo: România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru.