Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord pune din nou Occidentul pe jar

Coreea de Nord pregăteşte al patrulea test nuclear, a anunţat vineri un centru american de studii specializat în monitorizarea acestei ţări. Anunţul vine cu puţin timp înainte ca preşedintele Barack Obama să sosească în Coreea de Sud, potrivit AFP.

Care sunt indiciile care arată că Phenianul ar pregăti un nou test nuclear? Unele imagini prin satelit, înregistrate în urmă cu două zile, arată o reluare a activităţii la instalaţia de la Punggye-ri, unde se desfăşoară testele ordonate de regimul nord-coreean, activităţi legate "probabil de o nouă detonare", potrivit Institutului Americano-Coreean din cadrul Universităţii Johns Hopkins.

De altfel, Coreea de Sud a anunţat şi ea acum câteva zile că a detectat la această instalaţie semne că Phenianul ar pregăti un test nuclear, ce ar putea avea loc în cursul vizitei lui Barack Obama la Seul.

Imaginile sugerează o intensificare a activităţilor (vehicule, transport de materiale) în zona intrării în cele două tuneluri în care s-au desfăşurat anterior teste nucleare.

Coreea de Nord a realizat trei teste nucleare până acum: în octombrie 2006, mai 2009 şi februarie 2013. Testele sunt interzise de ONU şi atrag de fiecare dată înăsprirea sancţiunilor internaţionale.

Unii analişti cred însă că Phenianul vrea mai ales să provoace şi nu va risca să provoace furia Chinei, singurul său aliat.