Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizită delicată a lui John Kerry la Moscova

vizita-delicata-john-kerry-moscova.jpg

Secretarul american de Stat, John Kerry (Foto: Reuters/Jacquelyn Martin)

Şeful diplomaţiei americane începe luni o vizită în Rusia. John Kerry face prima sa deplasare la Moscova în calitate de secretar de Stat. El va încerca până miercuri să calmeze tensiunile dintre cele două superputeri.

Pe agendă figurează subiecte delicate, în privinţa cărora Washingtonul şi Moscova au păreri divergente. De exemplu, Siria, în condiţiile în care Rusia este unul dintre ultimii susţinători ai regimului Assad şi blochează Consiliul de Securitate al ONU.

Pe de altă parte, există divergenţe legate de drepturile omului şi societatea civilă. Rusia a interzis adopţiile de copii de către cetăţeni americani. Asta după ce Statele Unite au publicat o listă neagră cu responsabili ruşi care ar fi fost implicaţi în moartea juristului Serghei Magniţki, în 2009. Există însă şi unele puncte de convergenţă pe agenda ruso-americană, între care Iranul şi Coreea de Nord.

Vizita la Moscova este tardivă, după cum a recunoscut chiar John Kerry. Trebuie precizat însă că şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit până acum de trei ori, de la începutul lui februarie, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Berlin, Londra şi Bruxelles.

Relaţiile bilaterale au devenit mai tensionate de când Vladimir Putin s-a întors la Kremlin în mai anul trecut. Observatorii dau puţine şanse resetării dorite de preşedintele american, Barack Obama.