Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia, "foarte preocupată" de raidurile israeliene din Siria

2013-02-18t110742z-952268530-bm2e92i0xjw01-rtrmadp-3-syrian-crisis-warcrimes-0.jpg

Carla del Ponte: Rebelii sirieni au folosit arme chimice. Reuters/Denis Balibouse

Ministerul rus de Externe s-a declarat, luni, "foarte preocupat" de raidurile israeliene efectuate în apropiere de Damasc, apreciind că ar putea provoca o escaladare a tensiunilor în regiune, relatează AFP.

"Noi suntem în proces de a actualiza şi analiza toate circumstanţele legate de informaţiile foarte preocupante despre raidurile efectuate de Israel, la 3 şi 5 mai, la periferia Damascului", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

"O intensificare a confruntării armate creşte considerabil riscul apariţiei unor focare de tensiune" în ţările vecine Siriei, mai ales în Liban, se mai arată în comunicat.

Israelul a efectuat, vineri şi sâmbătă, două raiduri în Siria, susţinând că vrea să împiedice un transfer de arme către Hezbollahul libanez, aliat al Damascului şi Teheranului.

Potrivit Siriei, statul evreu a bombardat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, trei poziţii militare, la nord-vest de Damasc, cu rachete lansate din avioane venite din Israel prin Liban.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a afirmat că cel puţin 42 de militari sirieni au fost ucişi în aceste raiduri, soarta altor aproximativ 100 fiind necunoscută.

Carla del Ponte: Rebelii sirieni au folosit arme chimice, potrivit mărturiilor

De asemenea, Rusia a îndemnat la încetarea politizării problemei armelor chimice din Siria, în timp ce declaraţiile privind eventualitatea utilizării acestui tip de arme în conflict s-au multiplicat.

Este "inadmisibil" să întârzii să reacţionezi la cererea Guvernului de la Damasc care solicită o anchetă din partea ONU cu privire la o presupusă folosire a armelor chimice de către opoziţia siriană în martie, în apropiere de Alep, se arată în comunicatul ministerului.

"Nu se poate permite acestui conflict intern foarte periculos şi distrugător din Siria să se internaţionalizeze", subliniază el.

Este "indispensabil de făcut eforturi decisive", cu scopul de a găsi o soluţie "paşnică" acestui conflict, se mai precizează  în comunicat.

Declaraţia Moscovei vine în contextul în care Carla del Ponte, membră a Comisiei de anchetă a ONU privind încălcarea drepturilor omului în Siria, a afirmat că rebelii sirieni au folosit arme chimice, între care gaz sarin.

Totodată, Carla del Ponte a precizat că nu poate exclude ca Guvernul de la Damasc să fi utilizat arme chimice. Cazuri de utilizare a acestor arme de către forţele lui Bashar al-Assad au fost dezvăluite recent, potrivit unor servicii de informaţii occidentale.

ONU: Nu există probe oficiale privind utilizarea de arme chimice în Siria

Declaraţiile Carlei del Ponte sunt contrazise chiar de Comisia de anchetă internaţională independentă privind Siria, mandatată de ONU. Comisia a anunţat luni că "nu a ajuns la rezultate care să-i permită să conchidă că arme chimice au fost utilizate de părţile aflate în conflict", relatează AFP.

"În consecinţă, în momentul de faţă, Comisia nu este în măsură să comenteze aceste acuzaţii", se spune într-un comunicat.

Putin şi Netanyahu, discuţii despre Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre situaţia din Siria, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Ei au discutat despre situaţia din regiune, situaţia din Siria", a declarat Peskov. El nu a oferit mai multe detalii despre convorbirea telefonică a celor doi lideri.