Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renate Weber: UE a fost prea blândă cu Rusia

Martin Schulz a mângâiat pe creştet politica Rusiei, iar atitudinea Uniunii Europene în dosarul ucrainean a fost prea blândă până acum. Iată ce spune într-un interviu la RFI europarlamentarul liberal, Renate Weber.

În opinia deputatului european, "este evident că Rusia vrea să joace foarte tare, că vrea să demonstreze că nu-i pasă de nimic, nici de sancţiuni, nici de faptul că un nou Război Rece pare să se instaleze în lume. Rusia este ferm hotărâtă să ne demonstreze că ea-şi apără interesele cu orice preţ, interesele aşa cum le defineşte ea însăşi, bineînţeles".

Renate Weber consideră prea blânde sancţiunile UE la adresa Rusiei: "Nu mi s-a părut, sinceră să fiu, că au avut foarte mare efect, pentru că ele totuşi au vizat persoane individuale mai degrabă şi care nu aveau suficient de multă forţă ca să pună ele însele presiune pe Putin şi pe Guvernul de la Moscova (...). Nu acestea sunt măsurile cu care Rusia să poată să fie determinată să facă ceva paşi înapoi".

 

UE vorbeşte pe mai multe voci

 

Renate Weber deplânge faptul că UE nu vorbeşte pe o singură voce în cazul Rusiei: "Mie mi s-a părut că nu s-a vorbit într-un limbaj comun. Statele Unite au avut o abordare ceva mai dură, Uniunea Europeană, mult mai blândă. În cadrul Uniunii Europene, aţi văzut şi dvs., Martin Schulz, care încă este preşedintele Parlamentului European şi e candidat la preşedinţia Comisiei Europene era chiar şi mai blând atunci când se adresa Rusiei şi când se gândea la ce ar trebui să facă Uniunea Europeană. Practic, Martin Schulz a mângâiat cumva pe creştet politica Rusiei, ceea ce mi se pare că transmite exact un mesaj contrar celui gândit iniţial la nivelul Uniunii Europene".

Ea observă că "în primul rând, Bruxelles-ul nu vorbeşte cu o singură voce şi în al doilea rând, diferite instituţii din Uniunea Europeană, prin reprezentanţii lor folosesc într-adevăr abordări diferite, de la foarte blânde la blânde, dar nimic nu merge mai departe de-atât".

Europarlamentarul liberal consideră că "ar putea să existe şi alte forme de sancţiune, dar pentru asta ne-ar trebui ca toate statele să aibă aceeaşi abordare, în vreme ce în realitate în Uniunea Europeană s-au încercat abordări destul de blânde şi parţiale, în funcţie de interesele pe care fiecare ţară le are şi când spun interese mă gândesc foarte mult în funcţie de dependenţa de gazul rusesc pe care fiecare ţară o are".

Ar trebui ca europenii să denunţe unilateral contractele energetice cu Rusia? "Cu siguranţă, aceasta poate să fie o soluţie. Nu spun că este prima soluţie la care trebuie să recurgi, dar cred că dacă nu ai în vedere soluţii graduale, inclusiv pe cea mai severă, atunci orice mesaj transmis Rusiei pare să fie perceput la Moscova drept o glumă. De aceea îşi şi permite Putin şi toată administraţia de acolo să meargă mai departe şi să facă astfel de afirmaţii, pentru că este formidabil cum afirmaţiile dure ale Moscovei se referă numai la acţiuni care în opinia lor ar deranja interesele lor", răspunde Renate Weber.

 
Renate Weber, intervievată de Cosmin Ruscior, despre criza din Ucraina