Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aniversare discretă: un an de la instalarea lui François Hollande la Elysée

2013-05-06t134843z-1210423025-pm1e956178n01-rtrmadp-3-france-hollande-0.jpg

Preşedintele François Hollande şi premierul Jean-Marc Ayrault. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

În Franţa, preşedintele François Hollande şi-a aniversat fără vreo ceremonie specială trecerea unui an de cînd se află în fruntea statului. Intr-un moment cînd popularitatea sa a scăzut vertiginos şi este criticat pentru gestiunea crizei economice, François Hollande promite "rezultate" în cursul celui de-al doilea an al mandatului său.

"Un an e puţin, dar patru ani nu sunt lungi, iată miza acţiunii noastre." François Hollande a pronunţat această frază luni 6 mai în cadrul unui seminar guvernamental marcînd intrarea în al doilea an al mandatului său la Palatul Elysée. El a încercat să-şi apere bilanţul, dar mai ales a pus accentul pe rezultatele concrete pe care francezii ar trebui să le vadă în următoarele 12 luni, pe mai multe planuri: scăderea şomajului, reluarea creşterii economice, disciplina bugetară, creşterea puterii de cumpărare. Principala sa bătălie, precum şi a guvernului condus de Jean-Marc Ayrault, va fi însă crearea de noi locuri de muncă. In mai anul trecut, cînd François Hollande cîştiga alegerile prezidenţiale, 68 la sută dintre francezi îl creditau cu încrederea lor. Astăzi doar 32 la sută sunt mulţumiţi de el. De notat totuşi că în privinţa politicii externe el primeşte o eveauare mai bună din partea concetăţenilor săi: 54 la sută consideră că François Hollande apără bine interesele Franţei în străinătate. Comentatorii avizaţi sunt de părere că François Hollande a reuşit într-adevăr să se ilustreze prin intervenţia în Mali, operaţiune care a fost salutată în străinătate. In schimb, pe plan european politica sa rămîne prea puţin eficientă, acest domeniu fiind marcat şi de unele disensiuni persistente cu Germania.

Implinirea unui an de cînd a devenit François Hollande preşedinte a prilejuit apariţia unor vaste comentarii în presa franceză, în general critice. Dacă reproşurile pe care i le aduce presa de dreapta par oarecum "normale", mai surprinzătoare sunt luările de poziţie ale presei de stînga. Cotidianul Libération, de exemplu, publică un articol semnat de un filozof şi de un sociolog care îl acuză pur şi simplu pe François Hollande că ar fi "un lichidator al social-democraţiei". In acelaşi ziar un alt observator al vieţii politice franceze consideră că François Hollande a provocat un fel "isterie" în Franţa datorită "impasibilităţii" sale.