
Politică
Lege controversată, aprobată de preşedintele turc
erdogan_recep_tayyip_-_premierul_turc.jpg

Legea promulgată, vineri, de preşedintele turc este văzută de criticii premierului Recep Tayyip Erdogan ca o încercare a acestuia de a-și întări controlul în țară în fața provocărilor la adresa autorității sale, informează Reuters, citată de Agerpres.
Serviciile secrete sunt conduse de Hakan Fidan, unul dintre cei mai apropiați sfetnici ai lui Erdogan, care este blocat într-un conflict cu clericul islamic Fethullah Gulen, un fost aliat cu sediul în Statele Unite a cărui rețea de adepți exercită influență în poliția din Turcia și asupra sistemului ei judiciar.
Erdogan acuză rețeaua lui Gulen de orchestrarea unui complot pentru a-l răsturna, ascultând mii de telefoane, inclusiv al său, timp de mulți ani și folosind aceste înregistrări pentru a dezlănțui acuzații de corupție la adresa cercului său interior în perioada premergătoare unei serii de alegeri. Gulen neagă implicarea.
Șeful serviciilor secrete Fidan a fost el însuși obiectul unei anchete în februarie 2012, văzută de cercul primului ministru ca o provocare la adresa autorității sale din partea unui sistem judiciar influențat de Gulen.
Răspunsul lui Erdogan la ancheta de corupție — epurarea a mii de ofițeri din forțele de poliție și transferarea a sute de procurori și judecători — a provocat îngrijorare în capitalele occidentale, inclusiv la Bruxelles, care se teme că țara candidată la UE se distanțează și mai mult de normele europene, notează Reuters, conform Agerpres.