
Politică
Chirtoacă: Liberalizarea vizelor, un vis împlinit, dar entuziasmul moldovenilor e scăzut
chirtoaca_liberalizarea_vizelor_vis_implinit_dar_entuziasmul_moldovenilor_scazut.jpg

În opinia lui Dorin Chirtoacă, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova "este un vis împlinit, pentru că atunci când erau frontiere, era Uniunea Sovietică, nimeni nici nu se gândea vreodată că va ajunge tocmai în Germania sau în Franţa să călătorească liber, ci cel puţin peste Prut. Iată că acum se poate şi peste Prut şi tocmai până la Oceanul Atlantic, în toate ţările Europei. Şi treptat, sper să vină şi asocierea, pentru a veni şi integrarea economică, iar după aceea avem nevoie de un calendar rapid şi eficient de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru că doar aşa se vor putea aşeza lucrurile în mod definitiv şi ireversibil".
Întrebat dacă drumul Republicii Moldova către UE este ireversibil, primarul liberal al Chişinăului a răspuns: "Oricât de mult am dori să spunem că a devenit ireversibil, astăzi nu putem afirma aşa ceva, pentru că avem în continuare o societate scindată. Circa 30% până la 40% dintre cetăţenii Republicii Moldova încă sunt cu ochii spre Rusia, spre fosta Uniune Sovietică, au opţiunea respectivă şi avem şi partide politice care anume asta promovează. Şi în cazul în care asemenea partide politice ar câştiga alegerile parlamentare din toamnă, atunci riscul este major ca în locul integrării europene să avem o integrare rapidă a Republicii Moldova, după modelul Crimeei în Federaţia Rusă. Fără nici un fel de procese de asociere, integrare şi aşa mai departe. Riscul există, persistă şi este valabil atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina, pentru Georgia, pentru celelalte state foste republici sovietice, pe care acum Federaţia Rusă vrea să le preia din nou sub controlul ei total".
Entuziasmul mic al moldovenilor
Dorin Chirtoacă spune că s-a aşteptat la mai mult entuziasm din partea moldovenilor după liberalizarea regimului de vize: "Să ştiţi că şi eu m-am aşteptat, poate, la mai mult entuziasm, vă spun sincer, dar din ceea ce am perceput că se întâmplă în societate, se pare că nu este tocmai aşa. Sunt câteva motive. Au mai avut şi alte posibilităţi de a circula până acum, nu se poate spune că frontierele au fost total închise în ultimii 20 de ani, plus cetăţenia română. Apoi, totuşi, libera circulaţie nu rezolvă problemele de ordin social, economic, în ceea ce priveşte locurile de muncă, nivelul pensiilor, salariilor, probleme care cel mai mult dor în prezent. Şi trei: din păcate, integrarea europeană şi tot ce ţine de Europa, inclusiv acum şi libera circulaţie au fost asociate în ultimii patru ani cu o guvernare democratică defectuoasă, unde au primat mai mult interesele personale, de grup, traficul de influenţă, abuzul de putere, corupţia".