Preda: O asumare a răspunderii pe regionalizare ar fi ilogică

preda-o-asumare-raspunderii-regionalizare-ar-fi-ilogica.jpg

Guvernul Ponta şi-ar putea asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe legea regionalizării.

O eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe legea regionalizării ar fi "absolut ilogică", spune la RFI eurodeputatul PDL, Cristian Preda. În opinia sa, Cabinetul Ponta nu ar avea motive să facă un demers de acest gen. Premierul afirma recent că Executivul îşi va asuma răspunderea, numai dacă va ajunge la un acord cu Opoziţia, mai puţin cu PDL.

Pentru Cristian Preda "este absolut ilogică o asumare a răspunderii, pentru că asumarea răspunderii intervine acolo unde există o majoritate foarte fragilă şi unde un proiect important ar trebui să treacă, asta ar fi voinţa titularului prim-ministeriatului. Aici nu avem de-a face cu o asemenea majoritate la limită, avem de-a face cu o super-majoritate, o majoritate obeză, i s-a spus, sunt 70% dintre parlamentari care susţin în acest moment Guvernul lui Ponta. Deci e absolut ilogică".

Pe de altă parte, eurodeputatul PDL declară că "asumarea răspunderii, în condiţiile în care nimic nu s-a clarificat la nivel public în legătură cu regionalizarea este o umilire a societăţii, a publicului! Ce regiuni să faci atunci când n-ai clarificat absolut nimic din ce înseamnă regionalizare, din ceea ce înseamnă puterea dată acestor noi unităţi administrative şi politice. Singurul lucru care a fost discutat public a fost unde punem capitala şi ce a ieşit la iveală a fost lupta între diverşii baroni locali, că sunt ei pesedişti sau penelişti".

Premierul Victor Ponta a afirmat recent că singurul caz în care se va apela la angajarea răspunderii pe legea regionalizării va fi situaţia în care, după revizuirea Constituţiei, va exista un consens între toate forţele politice, mai puţin PDL, pe care l-a catalogat drept un partid neserios. "Nu vom avea angajarea răspunderii Guvernului pe legea regionalizării decât dacă există un acord cu toate forţele politice din Parlament. Când vorbesc de forţe politice din Parlament, nu mă refer la PDL, că ei nu mai există, ei sunt pe post de gică contra sau fac, aşa, un fel de balet de Opoziţie, dar de fapt se ceartă între ei", spunea premierul.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eventuala asumare a răspunderii Guvernului Ponta pe legea regionalizării