Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord face un pas înapoi

coreea-nord-face-un-pas-inapoi.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters/KCNA)

Coreea de Nord a retras două rachete din instalaţia de lansare, pe coasta de est, au anunţat oficiali americani. Anunţul vine în contextul unei scăderi a tensiunilor în peninsulă. Cu toate acestea, Phenianul a ameninţat marţi din nou Seulul cu represalii, potrivit AFP.

Gestul Coreei de Nord de a-şi retrage cele două rachete arată că nu mai există o ameninţare iminentă de lansare a lor, iar Phenianul va trebui să refacă numeroase pregătiri pentru a putea fi din nou gata să lanseze rachete, afirmă doi oficiali americani.

Cele două rachete de tip "Musudan" erau pregătite să fie lansate în orice moment, dar au "fost retrase" din instalaţia de lansare, declară un oficial din domeniul apărării americane, sub protecţia anonimatului.

Coreea de Nord nu a trecut la acţiune, iar tensiunea a scăzut în peninsulă în ultima perioadă. Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, George Little, "pauza în provocări" a Phenianului reprezintă o evoluţie pozitivă.

În schimb, armata regimului stalinist a ameninţat marţi Seulul cu represalii imediate, dacă "un singur obuz" cade în apele sale, în cursul manevrelor militare comune americano-sud-coreene, care sunt în desfăşurare.