Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Giulio Andreotti, 67 de ani de viaţă politică

giulio-andreotti.jpeg

Giulio Andreotti, 67 de ani de viaţă politică

 Giulio Andreotti a fost prim ministru al Italiei pe durata a şapte legislaturi şi de câteva ori ministru al Apărării, Internelor şi Externelor. A fost numit şi senator pe viaţă al Parlamentului de la Roma. Din cauza longevităţii sale politice a fost supranumit „Inoxidabilul”, aceasta în contextul în care la 28 de ani, în 1946 a avut prima funcție importantă, secretar de stat in cadrul Guvernului. Din punct de vedere politic a reprezentat curentul conservator al fostei Democrații Creştine.

 Corespondentul RFI şi Radio România Elena Postelnicu

În 1993, Andreotti a fost acuzat de legături cu Mafia, motiv pentru care a fost nevoit să înceteze activitatea politică. În 2002, a fost condamnat la 24 de ani închisoare pentru legături cu Mafia şi implicare în asasinarea unui jurnalist, pentru ca un an mai tarziu să fie eliberat.

În urmă cu patru ani a fost realizat chiar un film Il Divo cu acest personaj politic,caruia i se spune, printre altele, Belzebut.

În film apar tot felul de personaje ale politicii din Peninsulă, alături de mafioţi celebri, asasinate la comandă, iar Andreotti însuşi este un personaj extrem de complex, acuzat de legături cu Mafia sau că nu a făcut nimic pentru salvarea fostului prim-ministru Aldo Moro, răpit şi ucis de „Brigăzile Roşii”.

Alcide de Gasperi, unul dintre „părinţii” UE, spunea despre Giulio Andreotti că este „foarte bun în toate încât este capabil de orice”. În film mai circulă o poveste despre „Il Divo”, o caracterizare perfectă despre ceea ce înseamnă, cu adevărat, un om politic: de Gasperi şi Andreotti mergeau la biserică, dar în timp ce primul se ruga, cel de-al doilea vorbea cu preoţii. De ce? „Pentru că preoţii aduc voturi, în timp ce Dumnezeu nu”, este replica devenită celebră.

Aceeaşi peliculă conţine câteva scene in care primul ministru al Italiei ieşea noaptea pe străzile Romei să se plimbe, în linişte, cu mâinile la spate, însoţit de o batalion de poliţişti cu automate la umăr.

Bătrânelul cu ochelari mari şi urechi clăpăuge, cocoşat, cu dureri de cap şi ticuri ale mâinii, căruia italienii îi spun Belzebut, s-a stins din viaţă după o perioadă de grea suferinţă. În politică însă, în ciuda acuzaţiilor, nu s-a dat bătut şi, a luptat întotdeauna pentru binele celor mulţi, chiar dacă pentru asta a fost nevoit să facă înţelegeri chiar şi cu liderii mafiei.