
Politică
Terorism extremist de dreapta
2013-05-05t094346z-1782185377-gm1e9551co801-rtrmadp-3-germany-neonazi-0.jpg

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
La München a început procesul intentat teroristei de dreapta Beate Tschäpe, acuzată de săvîrşirea unei serii de atacuri teroriste care s-au soldat cu 10 victime. Alte patru persoane, care urmează a fi judecate, sunt inculpate împreună cu Tschäpe, fiind acuzate de complicitate. Beate Zschäpe a activat în cadrul organizaţiei neonaziste, Subterana Naţional-Socialistă (NSU). Doi complici ai lui Zschäpe, Uwe Böhnhardt şi Uwe Mundlos, s-au sinucis, reuşind astfel să se sustragă de la arestare. Între anii 2000 şi 2007, cei trei au ucis 8 turci, un grec şi o poliţistă germană şi au pus la cale două atacuri cu explozibil.
Data iniţială de începere a procesului (stabilită pentru 17 aprilie) a fost amînată în urma deciziei Tribunalului Constituţional care a cerut Camerei din München să redistribuie locurile rezervate presei, pentru a oferi astfel şi unor jurnalişti din Turcia posibilitatea de a asista la cele 80 de şedinţe programate.
La cererea avocaţilor, prima şedinţă a fost întreruptă pe motiv că preşedintele completului, Manfred Götzl, ar fi dat dovadă de părtinire, ordonînd personalului de pază percheziţionarea apărătorilor. Celelalte persoane care au intrat în sală, însă, nu au fost supuse unei percheziţii corporale, fapt cotat drept o dovadă pentru „discriminarea avocaţilor”.
În faţa tribunalului au demonstrat numeroase persoane contra rasismului şi extremismului de dreapta. Ordinea a fost asigurată de circa 500 de poliţişti.
Despre Beate Tschäpe (născută pe 2 ianuarie 1975) s-a aflat că este fiica unui român. Potrivit ziarului berlinez Der Tagesspiegel, mama lui Tschäpe, Annerose Apel, a studiat în anii 1970 stomatologia la Bucureşti şi s-a împrietenit acolo cu un român. După ce s-a reîntors în Germania răsăriteană, la Jena, s-a căsătorit, în 1975, cu un cetăţean RDG-ist. Doi ani mai tîrziu a divorţat. Din cauza unor tensiuni şi certuri în familie, fiica ei va fi crescută de bunică.
Ca elevă, Tschäpe devine membră a unei organizaţii extremiste de dreapta din Jena. În 1995, intră în vizorul serviciului de informaţii (Verfassungsschutz). După ce îi cunoaşte pe cei doi complici, Uwe Böhnhardt şi Uwe Mundlos, trio-ul extremist decide să organizeze lupta armată contra sistemului existent, punînd la cale, mai tîrziu, seria de atentate rasiste. Abia în noiembrie 2011 autorităţile descoperă domiciliul conspirativ al teroriştilor.