Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea Britanie: în pofida gafelor, UKIP urcă inexorabil în sondaje

ukip.jpg

Marea Britanie: în pofida gafelor, UKIP urcă inexorabil în sondaje

Cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) este creditat în intențiile de vot cu 31% ceea ce îl plasează pe primul loc, înaintea Partidului Laburist de opoziție și a Partidului Conservator condus de premierul David Cameron. Și aceasta cu toate că aproape zilnic apar în presă dezvăluiri despre gafe cu caracter rasist și xenofob ale unor candidați ai partidului, precum și acuzații de ipocrizie și chiar incorectitudini în cheltuirea sumelor primite de euro-deputații UKIP în exercitarea mandatului lor.

Corespondentul RFI La Londra, Petru Clej:

În cel mai recent episod care-i are ca protagoniști pe candidații partidului, William Henwood, care candidează pentru un post de consilier local în sectorul Enfield din nordul Londrei, a trimis un mesaj pe Twitter în care spunea că un cunoscut actor de culoare din Marea Britanie ar trebui să emigreze într-o “țară neagră” și a comparat religia islamică cu cel de-al Treilea Reich.

Nu numai atât, dar candidatul a declarat la BBC că nu consideră că afirmațiile sale ar putea avea un caracter ofensator.

Cu doar câteva zile înainte, Andre Lampitt, care apărea într-un spot de campanie televizat al UKIP în care critica migrația din Europa de Est, a făcut și el afirmații de același gen pe Twitter.

El a spus că “musulmanii sunt animale, credința lor e dezgustătoare și profetul lor un pedofil”. Lampitt a mai afirmat că liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, fiul unor supraviețuitori ai Holocaustului din Polonia și născut în Marea Britanie, nu e britanic ci polonez, iar despre Africa, unde este născut, în fosta colonie Rhodezia, actualmente Zimbabwe: “lăsați Africa africanilor să se omoare între ei”.

Liderii UKIP, în frunte cu Nigel Farage s-au delimitat de astfel de afirmații, repetând faptul că partidul este “non-sectar și non-rasist”.

Acuzații de ipocrizie

UKIP are ca principal obiectiv programatic ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și în actuala campanie a pedalat cu insistență pe migranții din țările din estul Europei care ar lua locurile de muncă ale britanicilor.

O țintă de predilecție a lui Farage au fost românii. “Londra și unele orașe britanice sunt confruntate cu un val de infracționalitate românească, un factor pe care nimeni  nu îndrăznește să-l în discuție”, declara acum câteva zile la BBC liderul UKIP.

Pe lângă rasism și xenofobie, UKIP mai este acuzat și de ipocrizie în legătură cu opoziția sa față de migrație.

Un lucrător britanic în construcții care apărea într-un alt spot de campanie cerșind după ce-și pierduse locul de muncă din cauza concurenței neloiale din Europa de est s-a dovedit în fapt a fi un actor care a emigrat în Marea Britanie din Irlanda.

Lideri ai UKIP, în frunte cu Farage s-au expus acuzațiilor de ipocrizie și prin faptul că angajează personal de secretariat străin din banii Parlamentului European.

Farage o plătește ca secretară pe soția sa de origine germană, explicând că este o persoană care lucrează șapte zile din șapte, la orice oră din zi sau noapte în casa sa și că nimeni altcineva nu ar face asta.
Chiar și magnatul din construcții, Paul Sykes, care finanțează campania publicitară a UKIP, are printre angajații săi lucrători polonezi, potrivit dezvăluirilor duminicalului Sunday Times.

Și cu toate acestea, UKIP a ajuns pe primul loc în sondaje, fiind aparent foarte popular în rândul britanicilor albi cu venituri modeste, cei mai afectați de valul de migrație produs după extinderea UE în 2004 și 2007
La un scor de 31% UKIP ar fi de departe cel mai mare partid al dreptei populiste din Europa, capabil să înființeze singur un grup în Parlamentul European. O perspectivă terifiantă pentru partidele tradiționale, dar căreia – aparent - nu îi pot găsi antidot.       
 

 
Corespondentul RFI La Londra, Petru Clej