Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord provoacă nelinişte la Seul

coreea_de_nord_provoaca_neliniste_la_seul.jpg

Soldat sud-coreean ajută la evacuarea localnicilor pe insula Socheong (Foto: Reuters/Yonhap).

Coreea de Nord a început marţi dimineaţă manevre cu muniţii de război în apropierea frontierei maritime controversate cu vecina de la sud, potrivit unor oficiali de la Seul. Phenianul a efectuat manevre similare în martie, când multe obuze au căzut în apele teritoriale ale Coreei de Sud.

Coreea de Sud a anunţat că a fost informată în prealabil de Coreea de Nord în privinţa manevrelor militare de marţi.

"Nordul ne-a informat că vor avea loc manevre cu muniţii de război la nordul (frontierei), în apropierea insulelor Yeonpyeong şi Baengnyeong", declară pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării. "Armata noastră este pregătită", mai precizează el.

Coreea de Nord a efectuat manevre similare pe 31 martie, când numeroase obuze au căzut în apele teritoriale ale statului din Sud.

Ulterior, cele două părţi au schimbat salve de artilerie, forţându-i pe locuitorii insulei frontaliere Baengnyeong să se refugieze în adăposturi. Incidentul nu s-a soldat însă cu victime sau pagube materiale.

În 2010, Phenianul a bombardat o insulă sud-coreeană în apropiere de zona frontierei, provocând moartea a patru persoane.

Frontiera a fost trasată de forţele ONU şi SUA în 1953, la sfârşitul războiului coreean. Regimul comunist de la Phenian refuză să recunoască însă graniţa respectivă.