Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Idu: Ameninţarea de a distruge visul fondatorilor UE este reală; trebuie unitate

Ideea că putem răspunde problemelor europene numai prin soluţii naţionale este o iluzie, spune la RFI de Ziua Europei şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu. El subliniază că fără unitate, ameninţarea de a distruge visul fondatorilor UE este reală.

În opinia lui Niculae Idu, "nu trăim o perioadă foarte fastă. Asistăm la o creştere a şomajului, la creşterea inegalităţilor între păturile sociale şi între statele membre, mă refer în primul rând la standardele de viaţă şi apoi, asistăm la o reînviere a populismului şi uneori chiar a naţionalismului extrem. Acest lucru demonstrează că ameninţarea de a distruge visul părinţilor fondatori (ai UE-n.r.) este reală".

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România apreciază că "Uniunea Europeană trebuie să facă faţă unei lumi noi, mai competitive şi mai interdependente, o lume în care contează dimensiunea, o lume care gândeşte şi acţionează la scară continentală şi în care relaţiile dintre marile puteri sunt tot mai importante. De aceea, dacă încercăm să gândim practic, concret şi raţional, trebuie să spunem că ideea, iluzia că putem răspunde problemelor europene sau problemelor globalizării numai prin soluţii naţionale trebuie să aparţină trecutului".

 

"Sufletul" Europei

 

Niculae Idu spune că "nu trebuie să lăsăm oamenii să creadă că Europa este doar o chestiune tehnocratică şi birocratică, pentru că ea de fapt are un suflet care este reprezentat de civilizaţia bazată pe o bogată creativitate, pe ceea ce numim unitatea sa în diversitate şi evident, de ce nu, pe contradicţiile sale. În acest context, putem spune că Europa are nevoie de cetăţenii săi, de ideile lor, de creativitatea lor, pentru a valorifica întregul potenţial al acestui proiect în care fiecare cetăţean este un actor. Este nevoie de talentul tuturor".

Niculae Idu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Ziua Europei