Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflictul ruso-american ajunge în spaţiu

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, avertizează SUA că-i "expun" pe astronauţii americani de pe Staţia Spaţială Internaţională, prin adoptarea unor sancţiuni contra Moscovei, care ar putea afecta sectorul spaţial rusesc, declară oficialul rus, citat de agenţia de presă Interfax, informează AFP.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, capsulele ruseşti Soyuz sunt singurele vehicule spaţiale capabile să ducă astronauţi pe ISS şi să îi aducă înapoi pe Terra.

"Dacă vor să lovească în sectorul rusesc al rachetelor spaţiale, atunci îi vor expune, automat, pe astronauţii lor de pe Staţia Spaţială Internaţională", spune Dmitri Rogozin.

"Sincer, (americanii) au început să ne calce pe nervi cu sancţiunile lor şi ei nici măcar nu înţeleg că aceste sancţiuni se vor întoarce contra lor, ca un bumerang", avertizează vicepremierul rus.

Statele Unite au anunţat luni, în cadrul unei noi serii de sancţiuni contra Rusiei, că vor revizui condiţiile de autorizare a exportului în Rusia pentru o serie de echipamente din domeniul tehnologiei de vârf susceptibile de a fi utilizate în domeniul militar.

ISS se află în prezent sub comanda astronautului japonez Koichi Wakata. Alţi cinci astronauţi (trei ruşi şi doi americani) se află la bordul staţiei.