Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Controverse de Ziua Victoriei, la Chişinău

În Republica Moldova este sărbătorită joi, 9 mai, a 68-a aniversare a victoriei asupra fascismului. Pe parcurusul zilei sunt programate mai multe manifestaţii, dar şi contra-manifestaţii. Tot joi, la Chişinău este aşteptat vicepremierul şi reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Transnistria, Dmitri Rogozin.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Vizita lui Dmitri Rogozin este una neoficială, iar programul pe care îl va avea la Chișinău, nu a fost făcut public. Oficialul rus a anunţat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene despre venirea sa, scrie Adevărul. Potrivit reprezentanților Guvernului, Rogozin nu va avea întrevederi cu autoritățile de la Chișinău.

Ceremoniile de comemorare au început dis-de-dimineață la Memorialul "Eternitate". Președintele R.Moldova, Nicolae Timofti, i-a îndemnat pe politicienii moldoveni, în timpul unui miting, să se debaraseze de clișeele propagandistice și să comemoreze creștinește toate victimele războiului.

Timofti a mai menționat că astăzi de fapt, continentul european sărbătorește Ziua Europei. "Pe 9 mai este sărbătorită Ziua Europei, sărbătoare a păcii și unității, valori cărora le este atașată și țara noastră. De aceea, în pofida tuturor obstacolelor și dificultăților, năzuința noastră seculară de a fi liberi și prosperi, cetățeni ai Europei Unite, se va realiza neapărat", a mai spus şeful statului.

Ziua de 9 mai în acest an a trezit controverse la Chișinău. Ambasada Federației Ruse organizează în Piața Marii Adunări Naționale un spectacol la care vor participa artiști renumiți din Rusia. Acest lucru a provocat însă nemulțumirea mai multor politicieni. Consiliul de Reformare al Partidului Liberal consideră că desfășurarea concertului în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) este o acțiune sfidătoare şi cinică. "Sunt acțiuni lipsite de respect față de cetățenii Republicii Moldova și față de memoria strămoșilor noștri trecuți prin calvarul războaielor, deportărilor, foametei organizate, colectivizărilor sovietice. Organizarea acestui concert în Piața Marii Adunări Naționale este o profanare directă, PMAN fiind simbolul luptei de eliberare națională", susțin liberalii reformatori.

Sute de persoane au participat în dimineaţa zilei de joi la un marş al Victoriei, organizat de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.

Chişinău, Valeria Viţu, despre Ziua Victoriei