Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nelinişte pe scena politică italiană

berlusconi-proces.jpeg

O nouă condamnare pentru Silvio Berlusconi

 Tribunalul din Milano a decis condamnarea lui Silvio Berlusconi la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Fostul prim ministru al Italiei are dreptul să facă recurs. Judecătorii l-au condamnat pe Silvio Berlusconi într-un dosar în care era implicat trustul său de presa Mediaset, pentru evaziune fiscală. În plus, Berlusconi, alături de alţi 10 inculpaţi, a fost obligat la plata a 10 milioane de euro către fiscul italian.

corespondentul RFI şi RRA la Roma Elena Postelnicu

Tribunalul din Milano mai susţine că trustul de presă Mediaset ar mai fi constituit „fonduri negre” în străinătate şi şi-ar fi redus câştigurile în Italia, pentru a plăti impozite mai mici. În octombrie 2012, Silvio Berlusconi fusese condamnat, în primă instanţă, în dosarul Mediaset, la patru ani de închisoare cu executare pentru fraudă fiscală. Berlusconi a obţinut însă imediat reducerea pedepsei la un an, în temeiul unei legi a amnistiei din anul 2006 care a fost promulgată de guvernul de stânga, condus atunci de Romano Prodi, pentru a reduce suprapopularea în închisori.

Astăzi, pe 9 mai, Curtea de Apel din Milano a decis ca pedeapsa cu închisoarea să fie însoţită de interzicerea exercitării oricărei funcţii publice timp de cinci ani.

În aceste condiţii Poporul Libertăţii, partidul lui Berlusconi decide să iasă în stradă pentru a protesta împotriva sentinţei date de Tribunal. Protestul va avea loc sâmbătă la Brescia, în nordul Italiei, manifestare la care va participa şi Berlusconi,  imediat după o întâlnire cu oamenii de afaceri  din zonă.

Potrivit analiştilor politici, această condamnare a unuia dintre principalii lideri politici din coaliţia de guvernare, coaliţie care de altfel s-a format cu o foarte mare greutate, după două luni de la alegeri, poate afecta noul executiv. Posibile dificultăţi nu sunt excluse nici de primul ministru Enrico Letta:

"Am inceput un drum care va fi greu, dar nu sunt aici pentru a distruge optimismul superficial. Situaţia este de o mare dificultate şi fiecare dintre noi trebuie să facă partea sa”.

Sentinţa definitivă din partea Curţii de Casaţie ar putea să vină în 6 – 7 luni, scrie presa din Peninsulă, calculând timpul care ar putea să treacă până la această decitie Acuzaţiile de fraudă fiscală vor fi prescrise între sfârşitul lui 2013 şi începutul lui 2014. Toate acestea fac improbabilă executarea pedepsei pronunţate împotriva lui Berlusconi, apreciază analiştii.

Tot ei comentează faptul că era de aşteptat ca procesele lui Berlusconi să întunece orizontul politicii italiene. Şi acesta este doar primul test semnificativ pe care îl are de trecut noua coaliţie de la Roma. Un alt test va fi dat în câteva zile, la urmăatoarea înfăţişare în cadrul procesului Ruby, pe 13 mai, în care Berlusconi este acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu minore şi  abuz de putere. .Berlusconi riscă, în acest caz, o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare.

 
corespondentul RFI şi RRA la Roma Elena Postelnicu