Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zgonea: Eu nu l-aş vota pe Antonescu preşedinte, e un om care fuge de responsabilitate

"Victor Ponta are calităţile necesare pentru a fi un adevărat preşedinte al României. În schimb, Crin Antonescu a fugit de responsabilitate, s-a ascuns prin cotloane şi are interese personale". Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele PSD, şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

USL trebuie să se refacă, spune Valeriu Zgonea: "Eu sper ca după alegerile europarlamentare, această speranţă a românilor, Uniunea Social Liberală să se refacă. Până atunci nu putem vorbi cu certitudine despre nici un candidat pentru funcţia de preşedinte. Dacă mă întrebaţi pe mine personal, eu cred că Victor Ponta are calităţile necesare pentru a fi un adevărat preşedinte de care România astăzi şi mâine are nevoie. El ar îndeplini cu adevărat pentru noi, românii, rolul imparţial ca mediator la Cotroceni".

Întrebat dacă liderul PNL, Crin Antonescu are calităţile necesare pentru a fi preşedinte, Zgonea a răspuns: "În momentul în care fugi de responsabilitate, fugi din funcţie când România are nevoie de tine, fugi de la guvernare atunci când oamenii au nevoie de tine, te ascunzi prin cotloane şi nu vrei să iei decizii atunci când trebuie să iei pentru oameni este un semnal delicat că poţi să conduci o Românie în momentul când ai avut o funcţie, a doua funcţie în stat şi ai plecat din ea, din interes personal. În momentul în care din interes personal ai scos o echipă care a câştigat alegerile, un partid politic care a câştigat alegerile şi încrederea oamenilor, oamenii nu ne-au dat nouă votul doar aşa pentru că trebuie să fie Crin Antonescu preşedinte, ci ca să guvernăm bine şi tu-i scoţi (de la guvernare-n.r.) pentru interesul tău personal, pentru că ai aflat nu ştiu unde, în nu ştiu ce carte ai citit că dacă eşti în Opoziţie poţi să câştigi alegerile, e cea mai gravă chestiune! Păi cum să aibă omul încredere în tine, că dacă ajungi preşedintele statului faci ceva? Dacă mâine îţi dai demisia şi pleci, că ai tu un interes personal sau ţi-a promis cineva că o să fii în nu ştiu ce funcţie în lume? Lucrurile acestea nu se fac. Când ai o funcţie, ai responsabilitate, viaţa ta nu mai există, nu mai e viaţă privată şi trebuie să faci tu ceea ce trebuie ca preşedinte de partid, ca echipa ta să livreze cetăţenilor ceea ce au promis în campanie (...). Eu personal nu aş vota un astfel de om, care fuge de responsabilitate".

Întrebat de ce şi-ar mai dori refacerea USL în aceste condiţii, social-democratul a răspuns: "Pentru că echipa din care domnia sa face parte, oamenii din jurul domniei sale sunt oameni de valoare, acolo sunt oameni care s-au împotrivit acestei decizii şi care au luptat, au spus: domnule, suntem buni la guvernare, am făcut treabă, avem cu ce să ne lăudăm (...). Cum să pleci doar pentru că un singur om te ameninţă şi te forţează?".

"Eu sper că în al 12-lea ceas, Crin Antonescu înţelege şi după 25 mai va reveni în această echipă care este o echipă câştigătoare. Până la urmă, noi ne batem cu un sistem care a făcut rău României şi cu un regim care a adus România într-o poziţie delicată în capacităţile ei de a negocia şi de a fi un actor responsabil în interiorul Uniunii Europene şi atunci este foarte greu pentru noi să creăm bunăstare în România şi dacă vrei să fii european, trebuie să-ţi creezi bunăstare la tine acasă", crede Zgonea.

 
Valeriu Zgonea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alegerile prezidenţiale