Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valeriu Zgonea: Românii să iasă la vot pe 25 mai

valeriu_zgonea_romanii_iasa_vot_25_mai.jpg

Alegeri europarlamentare, pe 25 mai.

Românii trebuie să iasă la vot, trebuie să discutăm despre lucrurile bune pe care le fac Parlamentul European şi Comisia pentru România. Iată ce declară la RFI preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Social-democratul Valeriu Zgonea îi îndeamnă pe alegători să iasă la vot pe 25 mai: "Unii se gândesc că ce se întâmplă la Bruxelles nu-i afectează şi alţii se gândesc: dacă nu merg eu la vot, ce mai contează, oricum vin alţii la vot şi o să fie bine. Este important pentru fiecare. Aş vrea să le reamintesc românilor ce înseamnă să nu fii în Uniunea Europeană. Să ne aducem aminte ce-a fost înainte de 2000, înainte de 2004 şi înainte de 2007. Să ne gândim că azi avem oameni care lucrează oriunde în Europa şi că orice om care are sub 65 de ani poate să lucreze oriunde în Europa. Să ne gândim că nu avem nici o restricţie să călătorim, să putem să învăţăm sau să putem să ne deplasăm oriunde în Europa. Astea sunt lucruri importante pe care le-am câştigat şi care avantajează atât companiile, cât şi cetăţenii. Despre ele trebuie să discutăm în fiecare zi de campanie. Acestea sunt mesajele pe care noi le dăm".

Valeriu Zgonea crede că "românii trebuie să iasă la vot, trebuie să discutăm despre lucrurile bune pe care le fac Parlamentul European şi Comisia pentru România. Sunt trei lucruri importante. Mobilitatea studenţilor. 150 de mii de studenţi români, aproape dublu faţă de ultimii ani vor putea să înveţe, să facă un masterat sau un an de studiu în orice facultate din Europa. Şi ăsta e un avantaj extraordinar pentru mobilitatea lor şi pentru capacitatea lor de a-şi găsi un loc de muncă în viitor. Avem o schemă de combatere a şomajului pentru tineri de şase miliarde de euro pe care am negociat-o şi am cerut-o Comisiei Europene şi ea este pusă, tocmai pentru a crea locuri de muncă pentru tineri. Şi dacă vorbim de mediul rural, să nu uităm că am negociat foarte bine şi Politica nouă Agricolă Comună adoptată în vara anului trecut prevede subvenţii mai mari pentru români, o să ajungem la aproape 200 de euro pe hectar. Ăsta este un lucru extraordinar, pe care trebuie să-l discutăm".

"Sunt lucruri pe care trebuie să le discutăm în fiecare zi cu oamenii şi trebuie să-i convingem ca pe 25 mai, indiferent de problemele pe care le au, să se oprească la o secţie de vot şi să voteze", afirmă Zgonea.

 
Valeriu Zgonea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alegerile europarlamentare din 25 mai