
Politică
După UE, și SUA cer eliberarea Iuliei Timoșenko
timosenko-iulia-poza-buna.jpg

Întâlnindu-l pentru prima dată pe ministrul Afacerilor Externe Leonid Kozhara, Kerry a declarat în faţa presei "sper să vorbim despre demersurile cu Comunitatea europeană cu scopul de a îndeplini condiţiile semnătii unui acord de asociere" cu UE până la sfârşitul lui 2013, scrie Mediafax.
"Suntem în mod deosebit îngrijoraţi şi sperăm că liderii (ucraineni) vor depăşi dificultăţile acestei tranziţii, inclusiv prin încheierea procedurilor judiciare împotriva anumitor persoane, mai ales împotriva fostului premier Timoşenko", a avertizat liderul diplomaţiei americane.
Acesta şi-a asigurat gazda ucraineană de "angajamentul" Statelor Unite de a "ajuta Ucraina să devină o democraţie europeană prosperă".
Kozhara nu a avut nimic de spus despre soarta opozantei, preferând să discute cu Statele Unite "probleme bilaterale, securitare şi economice" şi preşedinţia Organizaţiei pentru securitate şi cooperare în Europa (OSCE), asigurată în prezent de ţara sa.
Apelul lui Kerry vine la zece zile după cel realizat de UE.
Bruxelles a cerut Ucrainei să reconsidere situaţia lui Timoşenko după condamnarea Kievului de către Curtea europeană a Drepturilor Omului. CEDO a dat câştig de cauză opozantei, calificând "arbitrară şi ilegală" plasarea acesteia în detenţie provizorie în 2011.
UE a solicitat Kievului în februarie "progrese concrete" în ceea ce priveşte statul de drept până în luna mai, pentru a accelera negocierile pentru acordul de asociere.
Pe tot parcursul procesului și detenției sale, fostul premier a acuzat implicații politice în acest caz, în spatele cărora s-ar afla actualul președinte Viktor Ianukovic.