Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia acuză Siria de implicare în atentatele de sâmbătă

Turcia anunță că va face tot ce îi stă în putere să se apere în fața oricăror atacuri, după exploziile cea au avut loc sâmbătă într-o localitate de la granița cu Siria. Nimeni nu a revendicat deocamdată atacurile care au ucis 43 de oameni și au rănit alți 100, însă Ankara suspectează o legatură cu serviciile siriene de informații. În localitatea vizată de atacurile cu mașină capcană trăiesc mulți sirieni reugiați din calea conflictului din țara mamă dintre forțele rebele și cele loiale regimului Bashar al-Assad. Autoritățile de la Damasc au negat duminică orice implicare în atentatele comise în estul Turciei.

Guvernul de la Ankara a atribuit atentatele comise sâmbătă în Turcia, la frontiera cu Siria - soldate cu 43 de morţi -, unor grupări apropiate de regimul Bashar al-Assad, relatează AFP, citată de Mediafax.

Două vehicule-capcană au explodat sâmbătă la prânz în faţa primăriei şi poştei din Reyhanli (provincia Hatay), o localitate situată la opt kilometri de frontiera Turciei cu Siria. Cel puţin 43 de oameni au murit în atentate, iar peste 100 au fost răniţi, conform vicepremierului Besir Atalay.

"Persoanele şi organizaţiile care au comis atacurile au fost identificate. Au legături cu organizaţii care susţin regimul sirian şi cu servicii secrete siriene", susţine ministrul turc de Interne, Muammer Güler, admiţând însă că presupuşii autori locuiau în Turcia.

Vicepremierul Bülent Arinç a explicat că regimul condus de Bashar al-Assad este principalul suspect. "Cu serviciile de informaţii pe care le au şi cu grupurile armate, sunt principalii suspecţi în comiterea sau inspirarea acestui plan demonic", a nuanţat Arinç.

Turcia a avertizat că va lua măsurile necesare pentru a-şi apăra teritoriul,relatează BBC News online, citat de Mediafax.

"Nu va rămâne nimic fără răspuns", a avertizat ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, promiţând capturarea autorilor atentatelor.

"Nu este o coincidenţă că atentatele au avut loc în contextul eforturilor diplomatice pentru depăşirea crizei din Siria. Probabil că autorii sunt cei care vor să saboteze eforturile de pace ale Turciei, dar nu vom permite aşa ceva. Nimeni nu trebuie să testeze puterea Turciei. Serviciile de securitate turce vor lua măsurile necesare", a spus Davutoglu.

Duminică, regimul Bashar al-Assad a negat orice implicare în atentatele comise în estul Turciei, respingând astfel acuzaţiile Guvernului de la Ankara, relatează AFP.

"Siria nu a comis şi nu va comite niciodată astfel de acţiuni; valorile noastre nu ne permit să facem aşa ceva", a reacţionat ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi.