Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: Alegeri parlamentare, sub spectrul fraudei

Alegătorii bulgari sunt chemaţi duminică la urne, pe fondul suspiciunilor privind fraude electorale în scrutinul parlamentar anticipat. Parchetul din Sofia a anunţat sâmbătă confiscarea a 350.000 de buletine de vot despre care existau suspiciuni că urmau să fie utilizate pentru fraude electorale. Partidul conservator GERB, al fostului premier Boiko Borisov, este suspectat de implicare în acest caz. Documentele se aflau într-o tipografie care aparține unui membru al acestui partid, transmite corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, au fost depistate 350.000 buletine de vot într-o tipografie care avusese contract cu guvernul pentru imprimarea documentelor. Tipografia este situată în oraşul Kostinbrod, la 14 kilometri nord-vest de Sofia. Proprietarul companiei, Iordan Boncev, este consilier municipal din cadrul partidului de centru-dreapta GERB, scrie Agerpres. El a negat că ar fi vorba de buletine de vot destinate unor fraude electorale şi a spus că este vorba de buletinele defecte care potrivit contractului cu guvernul trebuiau păstrate în tipografie.

Principalele partide de opoziție și-au acuzat oponenții că pregăteau fraudarea a 10% din voturi.
Între timp, Comisia Electorală Centrală a anunţat că prezenţa la urne până la orele 13:30 a fost de 29,15%. Procesul electoral decurge normal, nu au avut loc incidente importante, a declarat Biser Troianov, purtător de cuvânt al Comisiei.
Potrivit sondajelor efectuate la ieşire de la urne, principalele două partide - GERB şi Partidul Socialist Bulgar au obţinut în jur de 30%, fiecare, din voturile exprimate până prânz, nefiind clar care dintre cele două formaţiuni este pe primul loc.