Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri Bulgaria: Partidul lui Borisov, pe primul loc

alegeri-bulgaria-partidul-borisov-primul-loc.jpg

Alegeri în Bulgaria (Foto: AFP/Nikolay Doychinov)

După numărarea a 69% din voturi, în urma alegerilor parlamentare anticipate din Bulgaria, pe primul loc se află partidul Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), cu 31,4%, urmat cu 27,3% de Partidul Socialist, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi/Partidul etnicilor turci şi al musulmanilor (9,1%) şi ultranaţionaliştii din Ataka (7,6%).

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Aproape de pragul parlamentar de 4% se află Frontul Naţional de Salvare a Bulgariei (partidul televiziunii SKAT), cu 3,7% şi Mişcarea Bulgaria Cetăţenilor, condusă de ex-comisarul european Meglena Kuneva, cu 3,4%. Pentru prima dată după 1990, în Parlamentul cu 240 de locuri nu va fi reprezentă dreapta tradiţională.

Faţă de situaţia din Parlamentul precedent, GERB va avea cu 17-20 de deputaţi mai puţin, iar socialiştii îşi vor dubla prezenţa. Va putea aduce anumite modificari votul în străinătate, mai ales în ceea ce priveşte Partidul turc.

 

Fraude

 

În ajunul alegerilor din Bulgaria, Procuratura a confiscat 350 de mii de buletine ilegale de la compania Multiprint, proprietate a unui activist al partidului GERB. Unii lideri ai Opoziției și-au acuzat oponenții că pregăteau fraudarea a 10% din vot. Procuratura a mai confiscat duminică 30 de mii de buletine ilegale. A avut loc un comerț activ cu voturi în cartierele de romi. Procuratura a inițiat peste 30 de anchete penale.

Socialiștii au amintit și de scandalul ascultărilor ilegale, în care este implicat numărul doi în GERB, ex-ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a cărui imunitate va fi cerută de Procuratură. Anchetatorii nu vor contesta însă legitimitatea alegerilor, întrucât aceasta, după cum a spus Serghei Stanișev, ar echivala cu rămânerea la putere a partidului GERB.

 

Noul Guvern

 

Formarea viitorului Guvern bulgar va fi extrem de dificilă, având în vedere relațiile între cele patru partide. Socialiștii și etnicii turci se declară împotriva colaborării cu GERB. Ultranaționaliștii resping participarea la orice coaliție. Partidul Popular European, al cărui membru este GERB, nu ar accepta o coaliție GERB-Ataka. Socialiștii și etnicii turci au fost parteneri de coaliție în perioada guvernării lui Stanișev, însă acum nu este sigur că vor avea un număr suficient de deputați pentru a guverna împreună. Liderul socialist a declarat că partidul său îşi va asuma responsabilitatea de a forma Guvernul. Cu 17-20 de deputați mai puțin fața de vechiul Parlament, GERB nu va putea forma un Guvern minoritar în frunte cu Borisov.

Singura şansa reală rămâne o coaliţie între socialişti şi partidul turc. Pentru postul de prim-ministru a fost deja lansată candidatura lui Plamen Oreşearski, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Stanişev, dar Oreşearski nu este membru al PS.

 
Sofia, Petio Petkov, în dialog cu Magda Prelipceanu, despre rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din Bulgaria