Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihai Voicu: Nu suntem de acord cu eliminarea sintagmei stat naţional din Constituţie!

mihai-voicu-nu-suntem-acord-eliminarea-sintagmei-stat-national-constitutie.jpg

UDMR vrea eliminarea sintagmei "stat naţional" din Constituţie, USL se opune.

Nu există argumente pentru ca sintagma "stat naţional" să fie eliminată din Constituţie, declară la RFI ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu. El comentează propunerea reiterată în ultimele zile de liderii UDMR.

Mihai Voicu spune că nu se pune problema eliminării sintagmei "stat naţional" din Constituţie: "E o doleanţă pe care o respingem, aşa cum am respins-o întotdeauna. Nu există nici argumente şi nici motive pentru a face această modificare. Bineînţeles că UDMR-ul o va susţine în continuare. Suntem însă cu toţii conştienţi că Parlamentul va respinge fără nici un fel de dubiu această propunere".

Stat naţional

Mihai Voicu, ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

AscultăDownload

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat sâmbătă că s-a referit doar la eliminarea "sintagmei stat naţional" din articolul 1, alineatul 1, din Constituţie şi nu la întregul alineat, afirmând că traducerea oficială nu a respectat întocmai declaraţia sa.

La finalul şedinţei CRU al UMDR, care a avut loc sâmbătă la Sibiu, presa de limba română a cerut clarificări preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, referitoare la declaraţia din timpul discursului, potrivit căreia formaţiunea cere "radierea articolului 1, alineatul 1, din Constituţie", el precizând că nu se referea la întreg conţinutul respectivului articol, ci doar la eliminarea "sintagmei stat naţional".

"La primul articol, noi am propus o amendare, care se referă doar la sintagma de stat naţional, nu la celelalte prevederi din articolul 1. Am subliniat şi în discursul meu că doar despre acest lucru vorbim, despre sintagma de stat naţional. Nu propunem nici o modificare privind statul unitar, indivizibil, suveran şi aşa mai departe. Vorbim doar de statul naţional", a explicat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor spune că toate modificările Constituţiei propuse de UDMR vor fi depuse în după-amiaza zilei de 14 mai.