Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carlos Şacalul, din nou în faţa judecătorilor francezi

carlos-sacalul.jpg

Carlos Şacalul, din nou în faţa judecătorilor francezi

La Paris s-a deschis luni, 13 mai, procesul în apel al teroristului Carlos Şacalul. Figură a terorismului internaţional în anii 70 şi 80, Carlos este de 19 ani încarcerat în Franţa, după capturarea sa in Sudan, în 1994. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă într-un prim proces proces fiind găsit vinovat de moartea a trei oameni dintre care doi poliţişti. În procesul care se rejudecă acum el a fost găsit vinovat de implicarea în patru atentate soldate cu 11 morţi şi 150 de răniţi.

  Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos, a suprins Curtea specială din Paris pentru că s-a prezentat fără avocaţi. "Le-am interzis să vină să mă apere" a spus teroristul de origine venezueleană. El este în fapt supărat pe guvernul de la Caracas, acuzat că îl "sabotează", refuzând să-i mai plătească avocaţii. Precedentul preşedinte Hugo Chavez îl declarase în 2011 pe Carlos drept "demn urmaş al celor mai mari lupte în favoarea popoarelor". Noul şef de stat venezuelean, Nicolas Maduro, pare să se fi detaşat însă puţin de figura emblematică a terorismului internaţional. Cert este că unul dintre avocaţii lui Carlos denunţase recent "frica unor înalţi funcţionari venezueleni de a-l vadea pe Carlos revenind în patria sa". De unde şi absenţa apărătorilor acuzatului de pe băncile tribunalului parizian. Un tribunal care a decis în consecinţă să-i desemneze avocaţii din oficiu, doi tineri pe seama cărora Carlos nu a ezitat să ironizeze când a aflat că vor veni: "O blondă şi o brunetă?" a spus zâmbind acuzatul atrăgându-şi cum era de aşteptat primul avertisment din partea preşedintelui Curţii care i-a recomandat "să evite provocările." Carlos a continuat însă afirmând că "şi cu nişte avocaţi - de preferinţă dacă se poate catolici - care nu cunosc dosarul, lucru care va slăbi puţin apărarea, tot ne vom descurca întrucât eu cunosc dosarul foarte bine". Cei doi numiţi din oficiu pot însă refuza sarcina uriaşă care le-a fost dată, lucru care până la ora aceasta nu s-a întâmplat.

Trebuie precizat că unul dintre avocaţii teroristului este Isabelle Coutant-Peyre, adică chiar iubita lui Carlos. Ea spunea însă acum două zile că se mai află la Caracas unde negociază cu autorităţile locale "angajamentele luate vizavi de acuzatul" de la Paris.

Carlos este judecat, mai exact rejudecat acum, după ce în decembrie 2011 justiţia franceză îl condamnase la închisoare pe viaţă pentru nişte fapte comise în anii 80. Mai exact, teroristul a fost găsit vinovat de complicitate în comiterea a patru atentate în Franţa în1982 şi 1983, atacuri ce făcuseră 11 morţi şi circa 150 de răniţi. Potrivit acuzaţiei, mobilul acestei campanii de atentate era să facă presiune asupra autorităţilor franceze ca să-i elibereze pe doi membri ai grupului său terorist deţinuţi tot în Franţa.

Carlos a negat întotdeauna că ar fi implicat în aceste atentate comise la bordul unor trenuri de mare viteză, în gara din Marsilia şi în faţa unei redacţii a unei publicaţii arabe din Paris. Întrebat însă de preşedintele tribunalului care este profesia sa, Carlos nu a ezitat să răspundă: "stiţi foarte bine că sunt revoluţionar profesionist". Motiv pentru care avocaţii părţilor civile au declarat că "nu aşteaptă nimic de pe urma acestui nou proces la care Carlos, ca de obicei, nu va expirma nicio remuşcare".