Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioan Mircea Paşcu: CSAT ar trebui convocat automat pe tema crizei din Ucraina

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) ar trebui convocat "automat", din cauza crizei din Ucraina. O spune la RFI eurodeputatul PSD, Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European. El precizează pe de altă parte că "nu ne paşte un război" şi că premierul Victor Ponta nu trebuie făcut "alarmist".

Ioan Mircea Paşcu e de părere că ar trebui convocat CSAT-ul pe tema Ucrainei: "Eu am participat de multe ori în calitate oficială şi în calitate de invitat în anii '90 la întrunirile CSAT-ului. CSAT-ul este un organism menit să se ocupe de securitatea statului. Or niciodată n-am fost atât de aproape de un conflict cât suntem în momentul de faţă. Şi atunci CSAT-ul se convoca automat. Nu exista nici un fel de discuţie, pentru că acela era forul unde erau adunate toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniul securităţii statului. În momentul de faţă ce se întâmplă, avem un preşedinte care are un război intern cu toată lumea, mai ales cu Guvernul şi cu domnul Ponta şi din acest punct de vedere recurge şi la această tactică de a împiedica întrunirea oficială a Consiliului numai pentru că domnul Ponta a cerut-o şi numai pentru că domnul Ponta va fi prezent acolo. Şi pe de altă parte, avem un preşedinte care în acelaşi timp vrea să fie singura voce autorizată a României, care să ia poziţie faţă de acest conflict. Vedeţi că în paralel, domnul preşedinte este mereu prezent cu declaraţii, cu iniţiative, să-i determine pe americani şi pe ruşi să stea de vorbă, toate lucrurile astea par oarecum ireale, pentru că ştim foarte bine că România n-are această capacitate, însă domnul preşedinte le face tocmai pentru a se portretiza un mare om de stat internaţional".

 

Argumentele preşedintelui Băsescu sunt "copilării"

 

Întrebat dacă CSAT ar trebui convocat "automat", europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu a răspuns: "Sigur că da! Acest for are menirea să discute securitatea statului, mai ales atunci când aceasta este să spunem aşa pusă într-o stare de tensiune. Or aici nu avem chestiuni de genul ăsta: am avut un CSAT acum două luni, nu mai putem să convocăm altul decât în celălalt trimestru. Astea ar fi copilării, dacă n-ar fi foarte serioase! Dar nu putem să sacrificăm această chestiune pe altarul ambiţiilor unuia sau altora, chiar şi cei cu funcţii foarte înalte, cum este domnul preşedinte".

Premierul Victor Ponta declara sâmbătă la Craiova, în contextul crizei din Ucraina, că "ne paşte un război", afirmaţie taxată de preşedintele Traian Băsescu. Ioan Mircea Paşcu îl apără pe şeful Guvernului: "Nu cred că ne paşte un război şi nu trebuie să-l facem pe domnul Ponta alarmist. Am fost şi ieri alături de dumnealui aici în Satu Mare, unde mă aflu şi a fost foarte ponderat. De altfel, lucrurile pe care trebuie să le vedem sunt întotdeauna împreună cu aliaţii noştri şi din punctul ăsta de vedere nu suntem nici mai primejduiţi ca alţii şi nu trebuie să fim nici să spunem aşa mai nervoşi ca alţii din punctul ăsta de vedere. Suntem o ţară membră NATO, ştim ce avem de făcut în cadrul Alianţei, am şi dovedit-o, vom fi protejaţi de Alianţă, aşa că aceasta ne dă un grad de siguranţă, pe care dacă n-am fi fost în NATO în nici un caz nu l-am fi avut".

 
Ioan Mircea Paşcu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre convocarea unei şedinţe a CSAT privind criza din Ucraina