Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paşcu: În Ucraina nu e război civil, dar se poate ajunge acolo

Acordul de la Geneva este un angajament fără acoperire în realitate. Iată ce spune la RFI eurodeputatul PSD, Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European. El precizează că în Ucraina nu este război civil, dar se teme că se poate ajunge la o situaţie de acest gen.

Ioan Mircea Paşcu afirmă că deciziile luate la Geneva privind Ucraina nu au acoperire pe teren: "E clar că situaţia acolo s-a deteriorat foarte mult în ultimele zile şi toate deciziile luate la Conferinţa de la Geneva în urmă cu două săptămâni sunt practic un angajament fără acoperire în realitate. Eu cred că Rusia n-a avut niciodată de gând să transpună în practică obligaţiile care-i reveneau. Ulterior, a şi spus că de fapt nu mai are control asupra acestor grupuri de militanţi proruşi. Era inevitabil ca acţiunile acestea, făcute special ca să determine o reacţie din partea ucrainenilor să ajungă aici (...). Tensiunea creşte, iar pe acest fundal, Rusia face din nou mişcări militare, a deplasat un număr foarte mare de avioane în Crimeea, în imediata apropiere a zonei respective".

Europarlamentarul PSD nu crede că în Ucraina este un război civil: "Nu cred că putem încă să calificăm ca un război civil. Lucrurile însă dacă vor continua aşa, este posibil să degenereze chiar într-un război civil şi atunci avem o altă situaţie, cu un alt grad de tensiune. Să sperăm însă că într-un fel sau altul, până la urmă, raţiunea va învinge, deşi personal, sunt sceptic".

Câteva mii de susţinători ai Ucrainei unite, unii purtând căşti şi înarmaţi cu bâte, s-au reunit duminică seară la Odesa, după care au pornit în coloană spre sediul regional al Poliţiei, potrivit AFP.

Manifestanţii au pornit ulterior către Casa Sindicatelor, incendiată vineri, când au fost ucişi aproximativ 40 de proruşi.