Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acces restricţionat pentru presă la dosarele de corupţie

presa.jpg

Acces restricţionat pentru presă la dosarele de corupţie ( foto: eazi.ro)

Consiliul Superior al Magistraturii a votat o modificare a Ghidului privind relaţia justiţie - mass media, care se traduce prin limitarea accesului presei la dosarele de corupţie. Practic, jurnaliştii nu vor mai avea acces la rechizitoriile respectivelor dosare, ci doar la extrase din care se vor elimina mare parte din date. Vizată de aceste restricţii este în special faza de urmărire penală.

Conducerea Consiliului a avut cel puţin patru întâlniri cu presa şi ONG-urile, la fiecare dintre ele presa şi societatea civilă solicitând CSM să modifice ghidul în aşa fel încât jurnaliştii să aibă acces la dosarele penale. Cu toate acestea, comisia care a elaborat ghidul a propus plenului CSM o variantă care limitează accesul presei la informaţii din dosarele de corupţie.

Horaţiu Dumbravă, membru CSM spune că a fost nevoie de aceste modificări pentru ca respectivul ghid să fie corelat cu noul Cod Penal şi de procedură penală.

Ghidul CSM trebuia să reglementeze exact situaţiile în care presa are acces la materiale din dosar, spune de cealaltă parte directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice Georgiana Iorgulescu, fost membru CSM.