Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ilie Sârbu: Traian Băsescu a înţeles că blocajul instituţiilor nu a adus nimic bun

ilie-sarbu-traian-basescu-inteles-blocajul-institutiilor-nu-adus-nimic-bun.jpg

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu

Înţepături vor mai exista între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, dar nu semnificative. Iată ce spune la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. El comentează decizia şefului statului de a-l desemna pe premier să meargă la Consiliul European din 22 mai.

În opinia lui Ilie Sârbu, "e o schimbare de atitudine, care deja se simte, nu mai sunt doar scenarii, interpretări (...). E un lucru bun. Preşedintele cred că a înţeles că starea de conflict prelungită, blocajul instituţiilor statului, denigrarea ţării în afară nu au avut un efect benefic pentru România, în ansamblul ei şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere politic nu ne-a avantajat, nu ne-a adus nimic bun".

Întrebat cât crede că vor dura atitudinile binevoitoare ale preşedintelui şi premierului, senatorul PSD a răspuns: "Dacă mergem pe drumul ăsta, în ciuda faptului că sunt şi vor fi în continuare speculaţii că există pactul de coabitare, că există subordonare, că e vorba de umilire, eu sunt mult mai realist şi spun că lucrurile astea trebuiau să se întâmple de mult timp, România are nevoie de linişte, are nevoie să se concentreze pe actul de guvernare, nu pe scandaluri permanente. Cei care ne-au creditat cu un procent foarte mare la alegerile din decembrie, nesperat de mare o să vadă că suntem oameni serioşi, că vrem să facem ceva. De spectacol, de circ fără pâine cred că s-au săturat în aceşti ani".

"Părerea mea e că sunt lucruri pe care preşedintele în continuare le va critica, le va interpreta în stilul dânsului, dar dacă la deciziile majore, cum au fost cele cu numirea procurorilor, cum e participarea premierului pe probleme economice, unde merg toţi prim-miniştrii şi alte aspecte de genul ăsta le va trata ca atare, atunci lucrurile merg bine înainte. Nu mai sunt semnificative înţepăturile, care vor mai fi, nu cred eu că de acum vom intra într-o linişte din asta care să deranjeze. Că pe noi câteodată ne deranjează şi prea multă linişte!", conchide Sârbu.

 

Motivaţia preşedintelui Traian Băsescu

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară că a decis ca la Consiliul European din 22 mai să participe premierul, în baza unui mandat pe care i-l va aproba până la plecare. Consiliul European din 22 mai are două subiecte: unul legat de dezvoltarea politicii energetice a UE, în vederea asigurării securităţii energetice a statelor membre, în condiţii de competitivitate economică, altul privind combaterea evaziunii fiscale în statele membre.

Întrebat dacă nu este un act de bunăvoinţă desemnarea premierului pentru a merge la Consiliul European din 22 mai, preşedintele a precizat că el nu este binevoitor cu nimeni, arătând că este "un semn de încredere".

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre coabitarea Băsescu-Ponta